INEDIT! COMUNIȘTI PITEȘTENI, MITING ÎN FAȚA BISERICII, ÎN 1962

Pitestiul vechi

Vă prezentăm, ca de-atâtea ori, o imagine cu totul necunoscută din istoria Piteștiului. E vorba despre Mitingul Solidarității Socialiste, desfășurat în Piața „Lenin” din Pitești (actuala „Vasile Milea”), la doi pași de Catedrala „Sfântul Gheorghe”. O catedrală care a supraviețuit, deși Nicolae Ceaușescu și-a ținut în fața ei multe cuvântări de-a lungul anilor, semn că minunile lui Dumnezeu sunt posibile și în cele mai crunte vremuri antireligioase.

Nicolae Ceaușescu a avut trei mandate de deputat P.C.R. de Pitești. În 1965, când a ajuns șeful statului, avea chiar acest statut politic. Mai direct spus, un deputat de Pitești a ajuns șeful statului, dar nu știu (nu cred) dacă trebuie sau nu să ne mândrim cu asta! Mai târziu, în locul său, a fost aleasă deputat de Pitești soția, Elena. Când a fost executată la Târgoviște, la 25 decembrie 1989, Elena Ceaușescu era… deputat de Pitești!

În fine, suntem în anul 1962, la Pitești. Fidel Castro alungase regimul pro-american din Cuba. România scăpase de trupele sovietice, din 1958, încerca să-și construiască o politică externă proprie. L-a început s-a bâjbâit, eram constrânși de Pactul de la Varoșovia, până în 1964, când Gheorghe Gheorghiu-Dej a îndrăznit să se opună sovieticilor. Peste câțiva ani, Ceaușescu, subordonându-și total serviciile secrete, a reușit, prin Mihai Pacepa, mâna sa dreaptă, să joace un rol extrem de abil în politica externă.

Portretul lui Ceaușescu, din suita de portrete expuse de comuniștii piteșteni, arată respectul pentru un deputat de Pitești destul de puternic în aparatul central, ca șef al Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate! Poziție din care ordonase „foc” împotriva unor răzlețe revolte locale îndreptate împotriva colectivizării forțate. Pe pancarda din spatele comuniștilor piteșteni scrie cu litere mari „Trăiască Internaționala solidarității”. A solidarității cu Cuba, cu Fidel Castro.

Oricum, istoria Partidului Comunist din Argeș este nescrisă încă. Deși au existat atâția comuniști pe aici. E criză mare de istorici, nu doar de instalatori sau de constructori!

(Nota redacției: Fotografie inedită din 1962, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

1 thought on “INEDIT! COMUNIȘTI PITEȘTENI, MITING ÎN FAȚA BISERICII, ÎN 1962

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =