LUSTRAGII DIN CENTRUL PITEȘTIULUI ÎN 1940

Pitestiul vechi

Lustragii pe strada Șerban Vodă din centrul Piteștiului, în 1940. O meserie uitată, la modă în secolul al 19-lea și în prima jumătate a secolului al 20-lea. O meserie practicată atunci de băieți, de regulă, care proveneau din familii sărace și care strigau la colțuri de stradă: „Hai la lustru!, Hai la lustru!“

Un lustragiu profesionist avea întotdeauna la dispoziție un scăunel cu trei picioare, niște borcănele, cutii cu creme și vacsuri.

Fișa de post a lustragiului presupunea și o evaluare atentă a hainelor clientului și protejarea acestora cu ajutorul unor cartoane speciale. Lustragiul se străduia să facă șederea clientului, cu piciorul ridicat pe lădiță, mai ușor de suportat printr-un dialog viu despre noutățile zilei.

Fotografia a fost realizată la Atelier: W . Capsa Fotograf – str Șerban Vodă 40 Pitești.

(Nota redacției:  O nouă fotografie din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu și Cătălin Tudor. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1