ANA BLANDIANA, LANSARE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ

Stiri

Astăzi, 26 februarie, la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” din Pitești a avut loc un important eveniment editorial.

Este vorba despre lansarea volumelor ,,Integrala Poemelor” de Ana Blandiana, cea mai importantă poetă de astăzi, și ,,La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București”, de Adriana Georgescu.

În cadrul acestui eveniment au vorbit Octavian Sachelarie, managerul Bibliotecii, poeta Ana Blandiana, jurnalista de televiziune Lucia Hossu-Longin și prof. univ. dr. Ilie Popa, președintele Filialei Argeș a Fundației Culturale „Memoria”.

A fost evocată Adriana Georgescu, cea care avea doar 25 de ani în 1945, când a fost arestată de comuniști și supusă torturii. A fost printre primii deținuți politici din România. Fusese șefa de cabinet a generalului Rădescu, ultimul prim-ministru dinainte de instaurarea regimului impus de sovietici. A devenit victima primului proces politic orchestrat de generalul de Securitate Nicolski. Și-a scris cartea la Paris, unde a reușit să fugă, după eliberare, în 1948. Aceasta este prima mărturie a unui deținut politic dintr-o țara aflată dincolo de Cortina de Fier și se citește „cu sufletul la gură, ca un roman de aventuri triste”, după cum a spus Ana Blandiana.

Poeta Ana Blandiana a pledat pentru această carte și a vorbit și despre alți deținuți politici. Printre aceștia, Ion Gavrilă Ogoranu, luptător anticomunist din munții . A povestit cum l-a întrebat, după 1990: „Cum credeați că puteți înfrânge U.R.S.S., susținut fiind și de Europa?” „Nu am crezut, dar am vrut să demonstrăm că și în România există oameni liberi!” O lecție de demnitate, de la un român adevărat, într-o țară în care trădătorii fac legea.

Despre cartea sa, poeta Ana Blandiana a vorbit extrem de puțin. A ținut cont de traducătoarea sa din Spania, care i-a spus: „Uite, în Spania, ți s-au tradus toate cărțile. Numai în România nu ai opera completă publicată!”

Dar cel mai mult, poeta Ana Blandiana a vorbit despre Memorialul Sighet, cel pe care l-a creat împreună cu soțul său, scriitorul Romulus Rusan. A dat amănunte de culise, de cine a ajutat-o, inclusiv financiar (firește, nu statul român, ci români din exil). Memorialul Sighet, în prezent, este singurul muzeu din România care se susține doar din vânzarea de bilete de intrare, fără nicio subvenție!

Ar fi multe de spus, Ana Blandiana este o personalitate de prim-rang în România, nu doar ca poetă, ci și ca activist civic. A fost disidentă înainte de 1989, a creat Alianța Civică, a inițiat mitingul de un milion de persoane cu revenirea regelului Mihai în țară, a gândit C.D.R. care l-a adus pe Emil Constantinescu președinte al României, a creat Sighet etc.

CU TOATE ACESTEA, NU AU FOST MAI MULT DE 100 DE PERSOANE PREZENTE SĂ O VADĂ LA PITEȘTI PE ANA BLANDIANA! TARE TRIST! Mai ales că a venit foarte rar! Unde au fost sutele de scriitori locali?! Unde cei care se dau de dreapta?! Unde iubitorii de istorie?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

85 − = 76