CÂND DE MOȘ NICOLAE CUMPĂRAM DE LA „MODERN”

Pitestiul vechi

În anii 80, s-a bucurat de o celebritate deosebită în rândul piteștenilor Casa de Modă „Modern”. Autoritățile de atunci înțeleseseră că dincolo de comerțul pentru clasa muncitoare, care se mulțumea cu „Fortuna” sau „Trivale”, exista și o anume elită – cu bani, asemenea oameni au existat permanent, deși păream toți egali – care își dorea lucruri puțin mai speciale.

Pentru elita nomenclaturii comuniste (dar și pentru alții, care știau să facă bani negri în plin regim totalitar) a fost creată  această casă de mode care avea, la parter, un magazin de artizanat, iar la etaj magazine pe comandă (și, prin spate, printr-un hol discret, și un magazin cu produse de import). Un magazin cu o istorie aparte, cvasi-capitalist, în plin regim comunist, când cei care munceau în țările arabe în industria petrolieră plasau diverse produse spre vânzarea liberă. Vrem, nu vrem, au existat și asemenea „supape”, tolerate de comuniști.

Comunismul nu a fost de tot negru la Pitești. Au existat și privilegiați. În număr mare, să recunoaștem, și ei tot piteșteni. Nu toți activiști din convingere, dar toți cu anumite funcții de conducere în aparatul de stat. Alături de cei care știau să se… descurce!

(Nota redacției: Fotografie din 1988, realizată de Ioan Butnicu și publicată într-un album apărut la Editura Sport-Turism, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 + = 37