CARAVANĂ PENTRU DEPISTAREA TUBERCULOZEI ÎN LOCALITĂȚI ARGEȘENE

Stiri

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta” împreună cu Fundația „Romanian Angel Appeal  desfășoară în Arges proiectul: „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – prima acțiune de acest fel desfașurată în România.

Proiectul este susținut de Ministerul Sănătății șiimplementat de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta” București este cea mai importantă unitate medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare, în  implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei din România.  

Obiectivul proiectului

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare încidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea unui screening cu ajutorul caravanelor mobile.

Una dintre aceste caravane va străbate județul Argeș. Este vorba depre un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radilogie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști.

Echipele proiectului se vor deplasa în comunitățile ruralepentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latente (fără simtome de boală).

Fundația “Romanian Angel Appeal“ are în responsabilitate activitatea de mobilizare a comunităților din județul Argeș care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2018, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB. Comunitățile cu cel mai mare număr de cazuri aflate în tratament la nivelul anului 2018 sunt: Călinești, Mălureni, Domnești, Izvoru, Stolnici, Corbeni, Sușeni, Băiciulești, Bârla și Slobozia.

1 thought on “CARAVANĂ PENTRU DEPISTAREA TUBERCULOZEI ÎN LOCALITĂȚI ARGEȘENE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 7 = 1