CETATEA POIENARI, PROMOVATĂ LA TÂRGUL EUROPEAN AL CASTELELOR

Stiri

În perioada 28-30 mai, Muzeul Județean Argeș participă la „Târgul European al Castelelor” – ediţia 2021, organizat în curtea exterioară a Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Obiectivul turistic promovat de Muzeul Județean Argeș este Cetatea Poienari – misterioasa fortăreață a lui Vlad Țepeș.

Pe vârful Muntelui Cetăţuia, la o distanţă de 25 km nord față de municipiul Curtea de Argeș, se înalță Cetatea Poienari, numită astfel, cu precădere, atât de izvoarele vremii, cât şi în istoriografia de specialitate, după satul din apropiere, aflat la circa 6 km depărtare, cunoscută și sub denumirile de „Cetatea lui Vlad Țepeș” sau „Cetatea lui Negru Vodă”.

Ridicată de primii Basarabi, cetatea a avut, de-a lungul timpului, o utilizare complexă, servind ca loc de adăpostire a domnilor, a vistieriei țării, dar şi de temniţă pentru boierii vinovaţi de „hiclenie”.

În prezent, ruinele cetății sunt amenajate ca obiectiv turistic și sunt vizitate de turiști din țară și din străinătate. La Cetatea Poienari se poate ajunge urcând o scară cu 1.480 de trepte din beton, care şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. Priveliștea de sus este impresionantă și vă va recompensa pe deplin efortul.

Odată urcate cele 1480 de trepte zidite până în coama dealului, de la înălţimea cetăţii pot fi admirate priveliștile frumoase ale văii Argeșului, Barajul Vidraru și Munții Făgăraș. În total, 20 de cetăți, palate, castele și muzee din România se vor prezenta publicului, în acest weekend, în cadrul unor standuri dedicate, amplasate în Curtea Husarilor (curtea exterioară a Castelului Corvinilor).

La ediţia din acest an a Târgului European al Castelelor se vor prezenta cu standuri:

Cetatea Alba Carolina, Castelul Bran, Castelul Karolyi – Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Cetatea Medievală Mălăieşti, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” – Târgovişte, Cetatea Şiriei şi Castelul Bohus, Cetatea Feldioara, Cetatea Medievală Râşnov, Cetatea Poienari, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Naţional al Banatului, Cetatea Târgu Mureş, Cetatea Făgăraş, Cetatea Rupea, Cetatea Deva, Palatul Brukenthal (Muzeul Naţional Brukental), Cetatea Şoimoş, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara şi, bineînţeles, gazda – Muzeul Castelul Corvinilor.

Pe lângă standurile care vor putea fi vizitate vineri şi sâmbătă între orele 09.00 – 17.00, programul târgului va mai cuprinde demonstraţii de lupte medievale, lecţii de tir cu arcul şi lecţii de spadă oferite de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Asociaţia „Castelul din Carpaţi” (între orele 10.00–16.00 în ambele zile ale manifestării), precum şi reprezentaţii ale Asociaţiei „Peregrinus” – expoziţie, defilare şi dresaj de şoimi (vineri între 10.00 – 15.00 şi sâmbătă între 12.00 – 15.00).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 29 = 30