CONCERT SIMFONIC ÎN PITEȘTI

Stiri

Concert simfonic în Pitești.

Joi, 5 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional, publicul este așteptat la primul concert simfonic al lunii decembrie.

În program, pagini muzicale semnate de Smetana, Mozart și Grieg. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Valentin Doni, participă, ca solist, Paul Ionescu. Pianistul va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 20 în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart. În prima parte, publicul va audia și Poemul simfonic Vltava din ciclul Patria mea de Bedrich Smetana, iar în partea a doua, vor fi Selecțiuni din Suitele Peer Gynt de Edvard Grieg.

Dirijor permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Valentin Doni a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău, secţiile dirijat orchestră de muzică populară, compoziţie şi teoria muzicii. Se perfecţionează, ulterior, la Paris, la Conservatorul Naţional „Rueil-Malmaison”, dar și la Lyon și Lille. Lector la Institutul de Arte pe care l-a absolvit, Valentin Doni a fost contrabasist la orchestra de muzică populară „Mărţişor”, dirijor al orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii, dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Chișinău. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Chişinău, este recunoscut ca dirijor şi compozitor. A întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud. A dirijat majoritatea orchestrelor simfonice ale țării, dar a fost prezent în concerte și în Franța, Rusia, Germania. A mai fost prezent la Filarmonica Pitești în stagiunile trecute, ultima oară în 18 februarie 2016.

Născut într-o familie de muzicieni (tatăl este instrumentist în orchestra Filarmonicii Brașov), Paul Ionescu a continuat tradiția, îndrumat fiind, inițial, de tatăl său. A studiat pianul la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, la clasa prof. univ. dr. Corina Ibănescu. A debutat, la 9 ani, ca solist, alături de Filarmonica Brașov, dirijor, Cristian Oroșanu. Deși tînăr, are o bogată experiență competițională, participând și câștigând premii la concursurile de naționale și internaționale de gen. A susținut recitaluri camerale, dar a fost și solist în concerte Mozart, Haydn, Beethoven. A colaborat cu filarmonicile din Brașov, Bacău, Botoșani. Dintre concertele internaționale amintim pe cele de la Pisa, Luca și Castelnuovo del Garfagnana (Italia) și Chișinău (Republica Moldova). Este în premieră la Filarmonica Pitești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 2 =