CONSILIUL JUDEȚEAN ARGEȘ NU DOREȘTE DESFIINȚAREA FANFAREI ARGEȘUL

Cultura

Mulți ani, fanfara a fost a Garnizoanei Pitești, unde îi era locul, dar garnizoana nu a mai avut bani să-i plătească pe instrumentiști. Aceștia au încercat, inițial, să fie fanfara Municipiului Pitești, dar după câteva repetiții la Casa Cărții, sub acoperișul Centrului Cultural Pitești, din cauza decibelilor care deranjau locatarii de la scara C a Blocului G 1, s-a renunțat, de comun acord, la această colaborare.

Mai apoi, dirijorul Gheorghe Predoiu a găsit sprijin pentru fanfară la Teatrul „Al. Davila”, directorul de atunci, Sevastian Tudor, era un generos. La repetiții, fanfara se auzea de departe, din birourile Primăriei Pitești. În fine, fanfara „Argeșul” a fost preluată de către Centrul Cultural Județean Argeș. Toate bune și frumoase. Fanfara era prezentă la toate evenimentele solemne din Pitești și din județ, participa la festivaluri, susținea concerte cu toate ocaziile – de la Simfonia Lalelelor și Zilele Orașului, la Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Ziua Națională și alte sărbători.

Astăzi, pe nepusă masă, conducerea Consiliului Județean Argeș a remis următorul comunicat de presă:

„Consiliul Judeţean Argeş NU DOREŞTE DESFIINŢAREA Fanfarei Argeşul!

Ca urmare a aparițiilor publice postate pe anumite site-uri de socializare de Fanfara Argeșul, prin care se induce ideea că „se dorește desfiinţarea Fanfarei “Argeşul” începând cu data de 1 februarie, de către instituţia Consiliului Judeţean Argeş, în calitate de finanţator, dorim să facem următoarele precizări:

Fanfara Argeşul funcţionează în cadrul Centrului Cultural Judeţean, de la înfiinţarea acestuia în anul 2017, în regim de colaborare. Până la această dată, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul altor instituţii de cultură finanţate în proporţie de 90-95% de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Argeş. Mai mult decât atât, din bugetul Consiliului Județean Argeș au fost finanțate anual Festivalul Internațional al Fanfarelor, precum și participările membrilor Fanfarei Argeșul la numeroase festivaluri în țară și străinătate.

În actuala formulă, Fanfara Argeşul are 23 de instrumentişti şi un dirijor, pentru care au fost plătite lunar remuneraţii de aproximaiv 2.000 lei/net persoană şi 4230 lei net/dirijor, indiferent de numărulde evenimente la care au participat. Astfel, Centrul Cultural Judeţean a plătit lunar remuneraţii în suma de 56.800 lei/ lună (brut), în total 681.600 lei/an, indiferent de numărul de prestaţii artistice realizate lunar de către membrii Fanfarei. Facem precizarea că personalul Fanfarei Argeşul a benficiat de aceste sume chiar şi în anul 2020, când activitatea artistică a fost în mare parte suspendată din cauza pandemiei COVID 19. Membrii Fanfarei Argeșul sunt în cea mai mare parte pensionari, deci au un venit lunar permanent garantat.

În contextul economic actual foarte dificil, Consiliul Judeţean Argeş a solicitat tuturor instituţiilor de cultură din subordinea sa, reducerea cheltuielilor bugetare şi actualizarea contractelor de servicii cu colaboratorii. În urma discuţiilor avute între conducerea Centrului Cultural Județean şi Fanfara Argeşul, conducerea instituţiei de cultură a propus remunerarea Fanfarei Argeşul în funcţie de numărul de reprezentaţii lunare şi nu cu o sumă fixă lunară. Propunerea a fost refuzată de către conducerea Fanfarei Argeşul.

Respingem cu fermitate informaţiile potrivit cărora dorim desfiinţarea Fanfarei Argeşul. Suntem deschişi dialogului şi identificării soluţiilor de continuare a colabărării, în sensul eficientizării activităţii instituţiilor de cultură şi reducerii cheltuielor bugetare, într-un an de dificultate financiară, când resursele sunt limitate, iar cheltuielile trebuie gestionate cu maximă responsabilitate.

În acest sens, conducerea Consiliului Județean Argeș a invitat la discuții Fanfara „Argeșul” marți, 02 februarie, la 8h.30.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − = 1