FESTIVALUL NAȚIONAL DE PRICESNE DE LA PITEȘTI

Cultura

Școala Populară de Arte și Meserii Pitești organizează, în vinerea Floriilor (19 aprilie), Festivalul Național de Pricesne „Cruce Sfântă Părăsită”, dedicat tuturor celor care cunosc și au drag de cântecul bisericesc. Evenimentul, aflat la a doua ediție, își propune dezvoltarea virtuților creștine prin apropierea tinerilor de Sfânta Biserică și oferirea unui produs cultural de înaltă ținută spirituală.

„Dacă anul trecut evenimentul a avut loc la Biserica de lemn din Muzeul Golești, anul acesta încercăm să aducem tradiția mai aproape de urban, astfel că evenimentul se va desfășura la o biserică din inima Piteștiului, la Parohia Mavrodolu, preoții care slujesc aici fiind recunoscuți pentru actele filantropice și culturale pe care le înfăptuiesc zi de zi”, explică Elena Iagăr, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

Festivalul are trei secțiuni:

·       Secțiunea Solo – sub 18 ani

·       Secțiunea Solo – peste 18 ani

·       Secțiunea Grupuri.

Se va interpreta o singură piesă, fără acompaniament, iar durata nu trebuie să depășească 4 minute.

Juriul va fi format din preoți și profesori de muzică, iar președintele juriului va fi chiar inițiatoarea proiectului, Elena Sima, interpret de muzică populară, romanțe și cântări religioase, colaborator al Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești.

„Fiind o acțiune de factură creștină, premiile nu vor avea o conotație pecuniară, ci una simbolică. Participanții vor primi recomandări personalizate din partea juriului, diplome de participare și icoane pictate de cursanții secției de Iconografie a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești”, a mai precizat Elena Iagăr.

Priceasna este o cântare executată la slujba liturghiei ortodoxe în timpul împărtășirii preotului sau, prin generalizare, a credincioșilor. Ca text şi ca muzică, priceasna sau chinovicul diferă în calendaristica sărbătorească de la praznic (omagiere) la praznic. În timpul acestei sacre cântări, care face parte din ritualul Sfintei Liturghii, „se împărtăşeşte preotul cu preacuratul trup şi sânge al lui Hristos”. Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor.

Înscrierile se fac până la data de 17 aprilie la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești sau la adresa de e-mail: scoalapopart@yahoo.com. Relații suplimentare la tel. 0248.21.22.60,  0348.45.75.60, 0728.29.44.71.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

82 − = 79