FOSTUL DECAN NICOLAE BARBU, LA DESPĂRȚIRE

Stiri

Rectorul Universității din Pitești, dl. prof.univ.dr. Dumitru Chirleșan, anunță în această seară o veste tare tristă. Dispariția celui care a fost prof.univ.dr. Nicolae Barbu, ctitorul multor facultăți din Universitatea din Pitești.

Nicolae Barbu s-a născut la Sâmburești, județul Olt, la 1 iunie 1940. A fost profesor universitar, filosofie, manager. S-a stabilit la Pitești din 1970. Anteriormente, absolvise Liceul „Nicolae Bălcescu”/Colegiul „Alexandru Lahovari”, Râmnicu Vâlcea, în 1957, Facultatea de Istorie- Geografie, Timișoara (1962), Facultatea de Filosofie, Iași (1970). Doctorat, filosofie, București (1983). Frate cu Gheorghe Barbu, cel care a condus mulți ani Universitatea din Pitești.

Activitate didactică: școli din județele Sibiu, Olt, Arges (1962-1975); Institutul de Învățământ Superior/Universitatea din Pitești (1975 – 2000). Decan, Facultatea de Științe Economice, Juridice, Administrative (2000-2008).

Volume importante: „Filosofie. Elemente de istorie a filosofiei” (2001), „Bazele stiinței politice” (2001),  „Politologie” (2002), „Doctrine politice contemporane” (2010).

O activitate extrem de laborioasă, concretizată în studii, articole, interviuri, reuniuni științifice naționale și internaționale.

Înainte de toate, dl. Nicolae Barbu are o contribuție decisivă la dezvoltarea învățământului superior din Pitești, și anume la înființarea specializărilor: Filosofie, Jurnalism și Comunicare, Drept, Contabilitate și Informatică de Gestiune, Finanțe-Bănci, Turism-Servicii.

Îmi zicea odată, ca un înțelept ce era: „Măcar gândire economică să-i învățăm pe studenți să aibă, dacă altele nu învață!” Am colaborat la organizarea unui simpozion internațional de filosofie la Pitești, de mare răsunet…

Foto: Nicolae Barbu, la Congresul internațional de filosofie pe care l-a organizat în 2007 la Pitești, al doilea din stânga; primul, cel care avea să ajungă ministru al Învățământului, Mircea Dumitru, pe atunci profesor la Pitești, profesor adus, firește, de Nicolae Barbu…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 57 = 63