ÎNCĂ UN ARGEȘEAN A MURIT DE GRIPĂ. CUM NE PUTEM FERI DE VIRUS

Stiri

Până la data de 1 februarie 2019, la nivelul secțiilor Spitalului Județean de Urgență Pitești au fost confirmate 64 de cazuri de gripă, dintre care 26 la adulți și 38 la copii, fiind recoltate 92 de probe.

Conform raportărilor, la acest moment, la Secția Boli Infecțioase Adulți sunt disponibile 9 paturi, în timp ce la Secția Boli Infecțioase Copii toate paturile sunt ocupate.

În acest moment, la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt internați 64 de copii cu infecții respiratorii. În cursul zilei de ieri, un copil cu suspiciune de gripă, care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie Pitești, a fost tranferat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean De Urgență Pitești.

Potrivit D.S.P. Argeș, în total, la nivelul județului s-au înregistrat 76 de cazuri de gripă, din care :
– 58 cu virus gripal AH1;
– 15 cu virus gripal AH3;
– 3 cu virus A nesubtipat.
Niciunul dintre pacienții confirmați cu gripă nu a fost vaccinat antigripal.

A fost confirmat al treilea caz de deces din cauza gripei în județul Argeș. Este vorba despre un bărbat de 46 de ani din Pitești, confirmat cu virus gripal AH1, cu multiple comorbidități , nevaccinat antigripal. Bărbatul era internat la Spitalul „Matei Balș“ din București, unde a și decedat.

Astfel, în contextul epidemiologic actual, în vederea prevenirii transmiterii virozelor respiratorii/gripei asociate asistenței medicale, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești au fost instituite măsuri specifice privind accesul în unitate.

– accesul aparținătorilor în unitate se desfășoară doar în timpul programului de vizită și doar pentru un singur aparținător pentru fiecare pacient;

– în cazurile excepționale, când sunt admiși în unitate vizitatori, se va scurta timpul de vizită la 10 minute, iar vizitatorii vor purta obligatoriu mască și halat/pelerină de unică folosință. Se va face triajul epidemiologic al acestora, excluzându-se persoanele cu semne clinice de boli respiratorii acute;

– în secțiile cu risc crescut – Neonatologie, Boli Infecțioase, Oncologie, Obstetrică, ATI, Hematologie – accesul vizitatorilor este interzis.

Consiliul Județean Argeș informează, de asemenea, că rata absenteismului în unitățile de învățământ a scăzut zilele acestea la 5 % față de 16 % cât s-a înregistrat la începutul săptămânii, nefiind necesară măsura suspendării cursurilor. În perioada vacanței intersemestriale se efectuează acțiuni de dezinfecție și curățenie în aceste unități.

Pentru a preveni răspândirea microbilor, respectă aceste reguli simple:
• Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți. Dacă îți sufli nasul, folosește un șervețel.
• Nu lăsa șervețelul folosit nicăieri. Aruncă imediat șervețelul folosit în coșul de gunoi.
• Dacă nu ai șervețel, atunci tușește / strănută în partea superioară a brațului sau în cot, NU în mâini / palme!
• Este recomandat să te speli pe mâini după ce ai tușit, strănutat sau ți-ai suflat nasul.
• Spală-te pe mâini cu săpun și apă; dacă nu ai la dispoziție săpun și apă, utilizează un dezinfectant de mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool.
• Evită atingerea ochilor, nasului sau a gurii. Microbii se răspândesc adesea atunci când o persoană atinge ceva ce este contaminat și apoi își atinge ochii, nasul sau gura.
• Evită contactul apropiat cu bolnavii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 2 =