INEDIT! CINEMATOGRAFUL „BUCUREȘTI”, ÎN 1960

Pitestiul vechi

Cinematograful „București” a fost inaugurat la 21 august 1958, construcţia noului sediu de pe Calea Bucureşti, din preajma Primăriei, durând fix un an. Ulterior, au fost construite blocurile ce aveau să integreze clădirea cinematografului și să fie populate cu piteșteni agreați de regim, blocurile fiind la doi pași de sediul comitetului de partid.

La Cinematograful „București”, cercetând arhiva ziarului „Secera și ciocanul”, au predominat, în anii 1958-1965, filmele sovietice și chinezești, dar și producțiile  românești ce reflectau noua viață, pe baze socialiste. Treptat, în programe, își fac loc  treptat filmele italienești și franțuzești, iar mai apoi cele americane.

În anii 70-80, Cinematograful „București” devenise cel mai „occidental” cinema din urbe, în comparație cu celelalte existente – „Modern”, „Dacia” și „Lumina” -, aici proiectându-se cele mai multe filme de ultimă oră din SUA, cozile fiind infernale, iar bișnița cu bilete înflorind peste noapte. Și cineaștii români preferau Cinematograful „București”. Un Sergiu Nicolaescu era primit cu covorul roșu. Trăgea cu mașina personală până în fața cinematografului, se lăsa adulat de public. Uneori, pentru că publicul nu prindea bilet nici la filmul de la ora 20.00, se proiectau filme și de la ora 22.00, până la miezul nopții, atunci când participau și actori din film, precum Tamara Buciuceanu-Botez (și am mărturii în acest sens, de la casierițele vremii).

Cinematograful „București”, după 1990, s-a confruntat cu multe probleme financiare, astfel încât în 2007 a rulat aici ultimul film, după care s-a închis, în faliment, sediul degradându-se sub intemperii.

Sunt cel care, între anii 2006-2009, am făcut eforturi deosebite pentru preluarea Cinematografului „București” de la RADEF-România-Film, regia Ministerului Culturii, ca sediu al Filarmonicii Pitești și continuarea activității de cinematografie. S-a realizat, de Primăria Pitești, prin fonduri europene, un Centru Multifuncțional, ca sediu pentru concerte și filme. Sunt multe de spus, nu e locul aici. Cert este că la 20 mai 2018 reușeam să reinaugurăm noul Cinematograf „București”, ca structură în cadrul Filarmonicii Pitești. Între timp, până în prezent, am prezentat publicului peste 140 de filme.

(Nota redacției: Carte poștală, din 1960, circulată, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 − 29 =