KLAUS IOHANNIS A FOST AMENDAT DE CNCD PENTRU AFIRMAȚIILE DESPRE MAGHIARI

Stiri

Preşedintele Klaus Iohannis a primit 5.000 de lei amendă pentru afirmaţiile referitoare la maghiari. Amenzi au mai primit și Traian Băsescu, dar și lideri ai PSD. „S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 lei faţă de Klaus Werner Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amendă 5-1”, se arată într-un comunicat al CNCD.

PSD a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la declaraţiile lui Klaus Iohannis, în care acuză social-democraţii că, în complicitate cu Viktor Orban, au „vrut să dea Ardealul ungurilor”.

Comunicatul integral al CNCD privind amenzile date:

Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 20 mai 2020

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 20 mai 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmaţiile domnului Liviu Nicolae Dragnea referitoare la protestatari antiguvernamentali („unelte jalnice ale acestor securişti”, „curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani”, „erau patru şobolani care puneau tot felul de întrebări”), reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

2. Declaraţia domnului Robert Tiderle reprezentant Papaya Advertising conform căreia „nu angajăm pesedişti” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate şi dreptul la muncă, conform art. 2 alin. (1), art. 6, art. 8 alin. (2) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de Robert Tiderle, precum şi obligaţia de a publica rezumatul hotărârii într-o publicaţie de circulaţie naţională. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amendă 7.

3. Intenţia de a interzice expres difuzarea şi interpretarea de manele pe spaţiul public din Timişoara de către Instituţia Primarului municipiului Timişoara, reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional. Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

4. Afirmaţiile domnului Ludovic Orban: „Toată ciuma roşie, toţi cei care se băteau cu cărămida în piept că ei fac referendumul pentru familie, arătându-şi ca nişte farisei credinţa, dar nu în Dumnezeu, ci în idolul la care nu au voie să se închine, s-au dus şi au sărbătorit la nuntă, sfidând pe toţi românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiţia bisericii şi care ţin în această perioadă postul Paştelui. Ăştia nici atei nu sunt, ci mai degrabă sunt păgâni şi nu mai au voie să conducă România”, se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

5. Declaraţia domnului Aurelian Bădulescu: „Aaa…anormalitatea şi homosexualitatea şi bulangii îi transformăm acum în progresişti. (…) Ca femeie eu cred că ar trebui să vă opriţi din discursul asta cu bulangii (…) Şi cum să îi fac? Homosexuali, progresişti? Dar procurişti pot să le spun?” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de Aurelian Bădulescu. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amendă 7.

6. Declaraţia domnului Traian Băsescu: „cine are pensii speciale fură bani…..dorm cu puşca în pat şi de asta trebuie să aibă pensii speciale, uitând să ne spună că marea lor contribuţie la securitatea României a fost că erau la munci agricole înainte de Revoluţie, strângeau porumb prin Insula Mare a Brăilei şi deodată şi-au dat seama că le trebuie pensii speciale”, intră în sfera libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.Hotărâre adoptată cu 6-2 voturi.

7. Folosirea apelativului de „ciumă roşie” de către domnul Rareş Bogdan nu reprezintă faptă de discriminare, se încadrează în limita libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

8. Afirmaţia doamnei Carmen Casandrescu: „diaspora să voteze acolo unde locuieşte, acolo să hotărească binele lor, acasă fac numai rău” se încadrează în limita libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

(Sursa: Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1