„PE EI!”, SPECTACOL EXPERIMENT DESPRE FENOMENUL PITEȘTI

Cultura

Memorialul Închisoarea Pitești organizează marți, 17 septembrie, de la ora 19.00, la sediul său din str. Negru Vodă nr. 30 din Pitești, un spectacol experiment despre „Fenomenul Pitești”, bazat pe mărturiile foștilor deținuți, intitulat „PE EI!”. Este un proiect „Texte bune în locuri nebune”, scenariul și regia aparținând lui Ionuț Caras. În distribuție: Andrei Mărcuța, Bogdan Neciu, Viktor Hegedus, Tibor Szekely, Dragoș Ioniță, Alina Mișoc, Diana Buluga, Alexandra Cheroiu, Ionuț Caras și Ciprian Butnaru.

„PE EI!”. „Acestea au fost – spune Ionuț Caras – cele două cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.

Demascare externă, demascare internă, reeducare, denunț, autocritică, tortura continuă – toți acești termeni care definesc o stranie știință a răului au, cred, ramificații și repercusiuni și azi, în 2019.
Rudele celor uciși, dar și rudele ucigașilor sunt printre noi. Torționarii așteaptă autobuzul alături de cei care și-au pierdut tații, frații, copiii. Poate că nici nu se cunosc, poate că se salută respectuos. Cine ești tu cu adevărat, tată? – iată o întrebare care apare în piesa <Clasa noastră> a lui Tadeusz Slobodzianek (autor care acum e interzis în Polonia). Această întrebare poate răscoli un om. Cine au fost părinții noștri? Dar bunicii? Dar străbunicii? În ce fel au fost implicați în marile prefaceri ale istoriei secolului trecut? De care parte a baricadei or fi fost? Cine poate ști…

Am vrut inițial să fac un spectacol care să aibă la bază falsul proces al lotului Țurcanu. Am renunțat la această idee. I s-ar da prea multă importanță unui criminal. Nu cred că merită atâta atenție (vom vorbi totuși despre Eugen Țurcanu, ca principal artizan al evenimentelor petrecute la Pitești). Am ales în schimb să insist asupra mărturiilor celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului. Amintirile lor, destăinuirile incredibile și puterea de a îndura a acestor oameni, sunt lucrurile care m-au inspirat în crearea acestui scenariu.

PE EI! se va construi la Cluj, la începutul lunii septembrie, și se va juca la Pitești în cadrul Școlii de vară Fenomenul Pitești, ediția a VIII-a.”

La baza alcătuirii textului, arată Maria Axinte, cea care conduce Memorialul Închisoarea Pitești, au stat o parte din mărturiile celor implicați: Tache Rodas, Aurel Vișovan, Nicolae Purcărea, Ioan Ianolide, Dumitru Bordeianu, Aurel Obreja, Octavian Voinea, Demostene Andronescu, Viorel Gheorghiță și Eugen Țurcanu. Cartea lui Alin Mureșan, „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, a reprezentat un reper concludent în alcătuirea acestui scenariu.

Spectacolul este rezervat celor peste 18 ani, din cauza scenelor de violență şi nuditate. Intrarea se va face pe baza cărții de identitate.

Biletele sunt la prețul de 30 lei/loc. Prețul pentru studenți este de 25 lei lei/loc, în baza legitimației. Locurile sunt limitate!

Biletele se pot achiziționa de la Memorialul Închisoarea Pitești sau online. Pentru achiziția online, trebuie să scrieți pe adresa de e-mail: contact@inchisoareapitesti.org cu numărul şi numele doritorilor. O dată confirmate locurile, plata se va face în contul: Fundația Memorialul Închisoarea Pitești, CIF 28032290, IBAN: RO40PIRB0300729072001000, după care se va primi un email cu biletele personalizate în format electronic.

Pentru detalii şi bilete, vă puteți adresa organizatorilor la nr. de telefon: 0734 365 102 sau pe email la: contact@inchisoareapitesti.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

88 − 86 =