PREFECTUL A PROPUS SCHIMBAREA DENUMIRII PIEȚEI „MILEA” ÎN PIAȚA „REVOLUȚIEI”

Politic

Garnizoana Pitești a organizat, astăzi, o ceremonia militară și religioasă de comemorare a eroilor Revoluției Române din decembrie 1989. Din cauza pandemiei de coronavirus, manifestările din acest an s-au desfășurat cu un număr redus de persoane. Niciodată nu am înțeles de ce Garnizoana organizează așa ceva? A uitat că a tras în oameni între 17 și 22 decembrie 1989? Cât cinism!

Au participat prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, vicepreședintele C.J.A., Adrian Bughiu, primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, reprezentanți ai autorităților administrației locale și județene, ai societății civile, ai asociațiilor de revoluționari, militari, polițiști și jandarmi, precum și urmași ai eroilor revoluției anti-comunist

Prefectul Emanuel Soare, cu această ocazie, a propus schimbarea denumirii piteței centrale din Pitești, din „Vasile Milea”, în „Piața Revoluției”, în memoria compatrioților care în decembrie 1989 au luptat pentru libertate și democrație. În același timp, prefectul Emanuel Soare a ținut să transmită un mesaj la 31 de ani după evenimentele din decembrie 1989.

Primarul Cristian Gentea a transmis un mesaj, la 31 de ani după evenimentele din decembrie 1989:

Recunoștință și respect profund din partea municipalității pentru eroii și martirii români ai evenimentelor sângeroase de stradă din 22 decembrie 1989! Sunt zeci de ani în care ne-am dorit și am așteptat ca societatea românească să se vindece de racilele totalitarismului comunist și nu cred că astăzi tinerii care s-au aflat pe baricade sunt pe deplin mulțumiți de evoluție. Foarte mulți au motive de insatisfacție și-și părăsesc țara. Și totuși, schimbarea României este intensă, avem libertate, suntem parte a Uniunii Europene, avem parteneriate cu organizații și forțe democratice puternice, avem oportunități de dezvoltare și o mulțime de avantaje, de la cele geostrategice, la cele identitare culturale. Suntem, așadar, datori memoriei celor uciși în 1989, dar și nouă înșine să eliminăm confruntările interne sterile, atitudinile populiste și să ne regrupăm în jurul valorilor democratice pentru a întări repectul cetățenilor și, implicit, autoritatea instituțiilor statului.

Asta și-au dorit românii în 1989: o Românie în care să fie respectați și care să fie respectată! Nu avem voie să uităm decembrie ’89, cum nu avem voie să uităm niciun sacrificiu al celor care au murit sau au suferit pentru țara noastră!

În fine, apropo de propunerea prefectului. E necesară! Dacă acum doi ani publicam câteva fotografii – din cele peste 100 pe care le deținem – din arhiva SRI Argeș (repede preluate, fără a cita sursa, ca la români, foto obținute de la SRI după zeci de ani de insistențe de către un prieten, dar fără a se mai ști cine le-a făcut, oameni ai fostei Securități) cu evenimentele din Pitești, ziarul nostru InfoPitești a propus anul trecut schimbarea denumirii de „Vasile Milea” în Piața „Episcopiei”, cum a fost cunoscută o jumătate de secol, după biserica episcopiei din preajmă, „Sf. Gheorghe” (piață botezată apoi zeci de ani Piața „Lenin”), ca, în fine, prin februarie (?) 1990 să primească numele generalului Vasile Milea, cel care a ordonat să se tragă în manifestanții de la Timișoara și din București. Parcă nici „a Revoluției” nu ar merge, ce mare revoluție a fost la Pitești, ar sări mii de oameni contra, deși câteva zeci ar fi de acord, ar mângâia sufletelor celor care au fost în piață de bună credință fără să ceară și să primească nimic în schimb, nici titlu, nici pământ, nici indemnizație lunară. Dar când ne aducem aminte că pe Aleea Războieni primeau în posesie, drept răsplată, sute de m.p. ca mari revoluționari, un fost prefect, un fost subprefect, un fost director din Prefectură (Dumnezeu să-l ierte pe dl Ionescu), când ne aducem aminte că mari miliardari ai Piteștiului au fost scutiți de impozite, iar că unii au construit ilegal pe domeniul public, lucrurile se complică. Să recunoaștem, o decizie extrem de grea pe umerii administrației publice locale actuale, dacă prefectul va merge cu propunerea sa către consilierii locali ai PNL.

Probabil autoritățile locale de acum vor fi receptive, dar se va crea o problemă URIAȘĂ: sute de locatari, sute de firme, CJA și Prefectura vor trebui să schimbe tot pe noua denumire, ceea ce înseamnă nervi, multe acte notariale, contracte, timp și bani).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1