SALVAMONT ARGEȘ AVERTIZEAZĂ. EVITAȚI DEPLASĂRILE

Stiri

Având în vedere ninsoarea din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou de zăpadă pulver de 70-80 cm, strat instabil și fără aderență la stratul vechi înghețat, recomandăm iubitorilor de drumeții montane să evite deplasările la altitudini peste 1800 m și să rămână în zona cabanelor.

Conform Buletinului Nivometeorologic emis de ANM-CMR Transilvania Sud, alerta de avalanşă pentru muntii Făgăraş este de gradul 5-RISC FOARTE MARE la altitudini peste 1800 m și gradul 4-RISC MARE la altitudini sub 1800 m.

La altitudini mai mari de 1800 m, ca urmare a vântului puternic din ultimele zile pe toți versanții s-au format plăci de vânt și cornișe iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce depășesc câțiva metri. Atragem atenția că chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă proaspăt căzută este de 40-50 cm, pe văi și în locurile adăpostite s-au creat depozite însemnate de zăpadă, peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe provocate atât de turiști cât și de schiori.

,,Facem apel la toți cei care vor să practice schiul offpiste, cât și la iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini peste 1800 m deoarece există riscul producerii de avalanșe.

În caz de nevoie, putem fi solicitați să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon SALVAMONT-0725826668.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă îndemnăm la responsabilitate în desfășurarea activităților montane!”, transmite Salvamont Argeș.

(Foto: descriptiv)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 38 = 41