TEODOR MELEȘCANU, LA A.P.R. FIIND, AVEA CA MODEL PE PERICLE

Politic

INTERVIURI REGĂSITE (11)

„Am ca modele pe Pericle și pe Alexandru cel Bun”

-interviu cu dl. senator Teodor Viorel Meleșcanu, președintele Alianței pentru România-

Domnule Teodor Meleșcanu, aveți vreun model de om politic pe care îl urmați?

-Dacă ați vrea, aș spune că, din antichitate, modelul este Pericle, ca om politic să zicem internațional, iar ca model de om politic local, Alexandru cel Bun.

?!

-A domnit mult și a domnit cu înțelepciune.

Înțelepciunea joacă un rol important în viața omului politic?

-Pentru mine, da. Cred că e una dintre calitățile esențiale ale omului politic echilibrat.

Spuneți-mi, domnule Meleșcanu, vă place statutul de om politic?

-O, cred că e foarte greu să vorbești despre plăcere în viața politică! Cred că e satisfacția că poți să faci ceva care depășește interesul tău propriu și care poate servi și intereselor celorlalți, ale comunității în care trăiești sau chiar la nivelul țării. Cred că e satisfacția de a face ceva bun, util societății decât, mai degrabă, într-adevăr, plăcerea de a face politică.

Visați, în anul 1973, când v-ați dat doctoratul în științe politice la Universitatea din Geneva, că o să ajungeți să jucați un rol pe scena politică românească?

-A, niciodată! Dar cred că nu visam nici acum câțiva ani, chiar când eram ministru independent în Guvern, că voi intra în politică! Există, însă, hai să spun, o anumită dinamică a lucrurilor, care aproape nu-ți oferă alternativă și cred că, în cazul meu, a fost, pe de o parte, această dinamică, și pe de alta, de ce să nu recunosc, ambiția de a crede că, prin tot ceea ce am acumulat, prin experiența mea, aș putea să fac ceva ăentru politica românească.

V-a servit experiența de ministru de Externe?

-Enorm! Mai ales experiența în materie de negocieri și răbdare!

Ce înseamnă pentru dv., ca om vorbind, crearea unui nou partid și, apoi, lansarea lui în competiția cu partidele mari?

-V-aș spune foarte sincer că sentimentul pe care l-am avut în toată această perioadă a fost sentimentul pe care îl încearcă oricine pornind o mică construcție pe cont propriu. Este sentimentul de preocupare, un anumit sentiment de nesiguranță, pe care îl ai atunci când părăsești o structură bine organizată și, în acelați timp, satisfacția când vezi că lucrurile încep să se miște, mai ales când vezi că se pot realiza multe dintre lucrurile pe care le gândești, care nu mai depind în mod neapărat de alții, ci numai de capacitatea ta de a face lucrurile să se întâmple.

Sunteți convins că veți reuși?

-Păi, altfel, nu m-aș fi apucat de o asemenea chestiune!

Credeți că se va adeveri profeția lui Silviu Brucan că la alegerile din anul 2000 veți fi principalul contracandidat al d-lui Emil Constantinescu?

-Eu sper să se îndeplinească! Mi-e greu să spun că se va realiza în practică. Sunt convins, însă, că voi fi și eu unul dintre cei care va avea un anumit rol de jucat și, sper eu, un rol important în politica românească. De pe ce poziție? Mai e mult până în anul 2000!

Cum vă imaginați acest an, din punct de vedere politic, nu altfel?

-Ca pe un an cu foarte mari satisfacții pentru unii dintre noi! (râde)

Vă mulțumim!

Jean Dumitrașcu

(Interviul a fost realizat la 23 iunie 1997, la sediul A.P.R. din Pitești, din strada Crinului, în prezența d-lor Dan Manu, Gigi Văsâi, Ion Burnei, Paul Scheaucu ș.a., lideri ai A.P.R., atunci)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 15 =