VITEZA ȘI NEREGULILE PRIVIND TRAVERSAREA DRUMULUI, CAUZELE ACCIDENTELOR GRAVE

Stiri

„Chiar dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp, iar sănătatea nu poate fi răscumpărată cu regrete. Deplasaţi-vă cu prudență şi adaptaţi permanent viteza la condiţiile de trafic”, este mesajul transmis de către Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție (IPJ) Argeș.

Având în vedere că a doua cauză a producerii evenimentelor rutiere grave, după viteză, sub toate formele sale, este reprezentată de nereguli referitoare la traversarea drumului, în zilele de 27 și 28 februarie a.c., polițiștii rutieri argeșeni  au desfășurat o acțiune pentru diminuarea riscului rutier apărut ca urmare a acestui tip de abatere, fie că îmbracă forma traversării neregulamentare, fie pe cea a neacordării priorității de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea drumului.

Aproape 700 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate ca urmare a abaterilor constatate, dintre care 110 numai pietonilor angajați neregulamentar în traversarea drumului. Totodată, au fost reținute 31 de premise de conducere ca urmare a neacordării priorității de trecere pietonilor.

Nu are nici o relevanţă pentru un pieton lovit, dacă se afla pe trecere. Când este lovit, urmările medicale îl vor însoţi toată viaţa!

Conducătorii auto trebuie:

-să îşi amintească mereu că apropierea de zonele trecerilor pentru pietoni și a zonelor cu trafic pietonal intens trebuie să implice şi creşterea atenţiei, pentru a preîntâmpina orice eveniment neplăcut.

-să prevadă că un trecător poate fi neatent atunci când traversează chiar și pe trecere, asemeni situaţiei care face obiectul indicatorului ,,Atenţie, copii!”

-să preîntâmpine orice eveniment neplăcut, în special lovirea unui pieton în orice situaţie, nu doar în apropierea de trecerile pentru pietoni.

Pietonii trebuie:

-să fie atenţi la trafic, chiar dacă traversează pe trecere!

-să traverseze doar dacă şoferul a observat intenţia de a traversa şi dacă poate opri în condiţii de siguranţă!

-să nu îşi obtureze câmpul vizual cu articole vestimentare (gluga hainei sau umbrela) şi nu se lase distraşi (utilizarea telefonului mobil poate distrage atenţia şi în cazul pietonilor).

„Oamenii care așteaptă culoarea verde și se asigură înainte de a traversa nu sunt nici plictisiți, nu au nici mai mult timp de pierdut. Sunt pur și simplu, civilizați, respectă legea, se respectă pe ei înșiși, dar și pe cei din jur   .

Știm că tentația e mare! Nu vezi nicio mașină, nu observi nici un pieton, nu e niciun polițist în apropiere la acel moment, ai nevoie să ajungi rapid într-un loc… Ce mai contează că e roșu?

Dacă nu le respectăm însă, încasăm amenzi, iar asta ar fi cea mai ușoară consecință. S-a dovedit deja că principiul ”mie nu mi se poate întâmpla nimic” nu este valabil. Se poate, din păcate, iar sănătatea nu poate fi răscumpărată cu regrete…

Vom fi la datorie pentru a reduce acest risc şi vă dorim să nu fiți niciodată implicați în evenimente rutiere”, transmite Biroul de Presă al IPJ Argeș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

54 − 49 =