A DISPĂRUT GION DE LA „BRĂTIANU”!

Stiri

Gheorghe Ionnescu-Gion (1857-1904) este primul piteștean care devine membru al Academiei Române. A fost profesor, istoric, publicist, secretar general al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, vicepreședinte al Ateneului Român. Era prețuit de Hasdeu și urma să fie ginerele acestuia. Gion se impusese opiniei publice cu publicarea primei istorii (monumentale, de înaltă rigoare) a Bucureștiului, în 1899.

La moartea sa prematură, soția donează bibliotecii orașului Pitești, de la Liceul „Brătianu”, 1000 de volume (biblioteca de la liceu îi poartă și azi numele). În semn de mare prețuire, în 1911, piteștenii îi ridică un bust în Grădina Publică, bust realizat de către sculptorul Frederic Storck. După 1960, cu ocazia amplasării statuii țăranului răsculat, bustul a fost pus la păstrare o vreme, până la urmă găsindu-și locul în fața Colegiului Național „I.C. Brătianu”.

Dar iată că, peste noapte, bustul a dispărut din curtea liceului, spre nedumerirea trecătorilor și a celor care așteaptă în stația de autobuz! Un bust considerat a fi cel mai valoros (nu doar ca realizare artistică, dar și financiar vorbind!) din tot Piteștiul. Pe cine a mai deranjat, de data aceasta, Gion? Probabil, conducerea Colegiului „Brătianu” nu este străină de această dispariție…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 2 = 3