ADRIAN NĂSTASE ȘI-A LANSAT AZI DOUĂ CĂRȚI LA PITEȘTI

Cultura

Dublă lansare, astăzi, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, și anume a volumelor „Descriptio Bessarabiae. Basarabia în cinci secole de cartografie”, de Adrian Năstase, Mihai Gribincea, Ovidiu Dumitru, și „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie”, de Adrian Năstase, Ioan-Aurel Pop, Mihai Gribincea.

La eveniment au participat doi dintre autorii volumelor, prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene „Nicolae Titulescu”, și E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Ovidiu Dumitru au lipsit motivat de la Pitești. Asistența a fost numeroasă, deși prezența lui Adrian Năstase a fost promovată discret; remarcăm aici pe dr. Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș (gazdă a manifestării), pe dr. Sergiu Rizescu, fost deputat țărănist și vicepreședinte la nivel național al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pe prof.univ.dr. Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, ori pe Constantin Nicolescu, fost președinte al C.J.A. și fost senator de Argeș.

Volumele, apărute la Editura Institutului Cultural Român, au fost publicate în două versiuni, română şi engleză. Atlasul dedicat Transilvaniei valorifică un număr de 120 de hărţi și 11 vedute, într-o concepţie vizuală de excepţie, piese rare aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee cu specific cartografic din Europa şi din lume, precum şi în colecţia particulară a prof. univ. dr. Adrian Năstase şi în cea a istoricului Mihai Gribincea.

Totodată, lucrarea „Descriptio Bessarabiae” valorifică un număr de 124 de hărți, piese din patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și din colecțiile private ale autorilor. În holul bibliotecii a fost amenajată și o expoziție cartografică.

De precizat că Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a fost înființat în 2003, premierul de atunci Adrian Năstase, unul dintre cei mai mari colecționari ai țării din ultimele decenii (alături de Valeriu Stoica și Corneliu Vadim Tudor), contribuind semnificativ la realizarea colecției de hărți, donând sute de hărți din colecția personală.

(Foto: pagina de facebook a Bibliotecii Județene Argeș)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 5 =