ARGEȘ: LOCALITĂȚILE ÎN CARE PUTEM CIRCULA FĂRĂ DECLARAȚIE

Stiri

Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, explică hotărârea luată marți în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pentru a clarifica unele aspecte din discuțiile apărute în spațiul public privitoare la ”Zona Metropolitană Pitești”, prefectul Emanuel Soare subliniază din nou faptul că aceasta nu există în prezent.

Prin Hotărârea nr.18 a CJSU din 19 mai 2020, se permite deplasarea, în perioada stării de alertă, a piteștenilor și a cetățenilor cu domiciliul în localitățile limitrofe fără declarație pe proprie răspundere în zona delimitată de localitățile: municipiul Pitești, orașul Ștefănești și comunele Albota, Bascov, Băbana, Budeasa, Măracineni, Bradu și Moșoaia.

Prefectul Emanuel Soare, prin decizia CJSU de marți, a facut apel la Primăria Pitești să reia demersurile legale pentru înființarea, în condițiile legii, a unei zone metropolitane veritabile, funcționale.

“Zona Metropolitană Pitești NU există! În anul 2012 a fost înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Zona Metropolitană Pitești, în baza legii 351/2001. Această asociație nu îndeplinește condițiile din lege, deoarece are personalitate juridică, iar, conform legii, nu trebuia să aibă. Ea include Consiliul Județean Argeș ca membru, deși legea spune că doar consiliile locale fac parte din asociație. Asociația nu include comuna Bradu, neîndeplinind, astfel, criteriul asigurării contiguității spațiale (includerea tuturor localităților limitrofe orașului principal/reședință de județ), iar numai localitățile de rang 0 (zero) și I (unu) puteau avea asemenea zone metropolitane. Piteștiul, ca localitate de rang II/reședință de județ, a devenit eligibil abia odată cu modificarea legii, în 2019. Autoritățile locale trebuiau să își actualizeze statutul asociației, lucru nerealizat.

Conform legilor în vigoare, criteriul utilizat pentru delimitarea zonei în care se poate circula fără declarație a fost includerea tuturor localităților limitrofe Piteștiului, localități care au graniță directă, asigurându-se criteriul contiguității spațiale, pe o rază de maximum 30 de kilometri.

Distanța maximă de 30 de km este stabilită pentru București, datorită întinderii localității. Județele nu pot merge pe această distanță maximă, deoarece, în anumite situații, s-ar depăși chiar limitele județului sau ar include peste jumătate din suprafață. Criteriul fundamental este acela al includerii tuturor localităților cu graniță directă față de orașul principal, pentru asigurarea contiguității spațiale.

Tot prin decizia CJSU de astăzi, am solicitat Primăriei Pitești, așa cum am anunțat zilele trecute, să reinițializeze toate demersurile legale pentru înființarea zonei metropolitane, în condițiile legislației în vigoare. Instituția Prefectului va oferi tot sprijinul necesar ca acest proiect să devină realitate și să contribuie la creșterea calității serviciilor oferite argeșenilor”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 1