BISERICA „SFÂNTUL NICOLAE”, DEMOLATĂ CU TANCURILE ÎN 1962

Pitestiul vechi

Biserica „Sfântul Nicolae” din Pitești, aflată la intersecția străzilor Șerban Vodă cu Doamna Bălașa, a fost demolată cu tancurile în vara anului 1962, în numele sistematizării urbane. Biserica merită o carte, dar, după cum arată istoricul și arhivistul Aurel Radu, fondurile de arhivă nu acoperă decât perioada 1852-1942, iar Episcopia Argeșului deține acte doar până în 1951.

După același Aurel Radu, „Biserica a fost construită de mahalagii piteşteni în anul 1812, pe locul unei vechi biserici datând din secolul al XVIII-lea, care s-a dărâmat în urma cutremurului din anul 1802. A fost afectată de incendiului din 1848 care a mistuit o parte din clădirile oraşului, mai apoi rezidită a treia oară de enoriaşi în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza când a fost mărită, cu două turle înalte, care se vedeau din depărtare, fiind resfinţită de protopopul judeţului Argeş, N. Constantinescu, la 30 noiembrie 1867.”

În semn de aleasă amintire, acum câțiva ani, pe locul fostei biserici a fost ridicată o troiță.

Cartea poștală este din 1934, fiind editată de către Editura Depozitul General: Agenția Roamana Hachette, Bucuresti (în stânga se poate observa actualul magazin „Zara”).

(Nota redacției: Cărțile poștale și toate fotografiile  din această rubrică fac parte din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textele aparțin lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

71 + = 75