BULEVARDUL ELISABETA, LA 1907

Pitestiul vechi

Principalul bulevard al Piteștiului a purtat numele reginei României, nu al regelui, curios. Bulevardul Elisabeta începea de la Gara Pitești, unde începea orașul, și se încheia la Teatrul „Al. Davila”, unde se termina cu orașul vechi.

Elisabeta a României, care a fost și scriitoare, sub pseudonimul Carmen Silva, și care l-a ajutat pe Eminescu, traducându-l și în germană, s-a născut în Germania, la 29 decembrie 1843, și a decedat la la 18 februarie 1918, la Curtea de Argeș, la Palatul Regal (aici i se amenajase și un lift, primul din Europa). Ea se căsătorise abia în 1869 cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României.

Încă din timpul vieții, iată, numele ei purta nume de străzi și bulevarde. Comuniștii, când au botezat orașe cu nume de Stalin (Brașov), aveau o tradiție în față…

(Nota redacției: Carte poștală din 1907, Librăria Mihail Lazăr fiul, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 − = 26