CAMPANIE PENTRU DONARE DE SÂNGE ÎN ARGEȘ

Stiri

Pacienții din spitalele județului Argeș au nevoie de ajutorul nostru, al celor sănătoși, în special în perioade ca aceasta, în care numărul donatorilor de sânge este în scădere.

Din acest motiv, Direcția de Sănătate Publică Argeș a inițiat o campanie de mobilizare a argeșenilor, astfel încât să înțeleagă cât mai mulți cât de necesar este acest gest minunat, al donării de sânge, gest dătător de viață pentru cei aflați în suferință!

-Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești este de luni până vineri, între orele 08:00 și 13:00.

-Potențialii donatori de sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

☑️Vârstă între 18 și 55 de ani;
☑️Greutate peste 50 kg;
☑️Puls regulat, 60-100 bǎtǎi/minut;
☑️Tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
☑️Fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
☑️Fără consum de grăsimi/alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
☑️Femeile nu pot dona sânge dacă sunt însărcinate/lăuze/în perioada menstruală;
☑️Nu pot dona sânge cei aflați sub tratament pentru afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatitǎ (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste(-) 6 dioptrii, cancer.

O persoană vaccinată poate dona:
☑️după vaccinare cu vaccin Pfizer sau Moderna – dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrare și nu au prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom;
☑️după vaccinare cu vaccin AstraZeneca sau Johnson – dacă au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 4 săptămâni de la remiterea oricărui simptom.

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, urmǎtoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
📍Înainte de a dona:
☑️Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe.
Nu fumați înainte și după donare cu o oră.
De asemenea, veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului!

Criterii de excludere permanentă: afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială severă cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronșic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 62 = 66