CÂND „FORTUNA” NU EXISTA, DAR APĂRUSE „TRIVALE”, în 1972

Pitestiul vechi

În anul 1972, este construit, într-un singur an, Magazinul „Trivale” (fac asemenea precizări pornind de la cât timp durează în zilele noastre să construiești ceva, orice, un gard, de exemplu). Am mai scris despre el, nu insist. Dar zona centrală era încă dominată de clădirile vechi. Urbaniștii vremii nu vedeau cu ochi buni amestecarea noului cu vechiul, așa că au decis demolări în continuare în zona centrală. Chiar e o minune dumnezeească faptul că a scăpat Biserica domnească „Sf. Gheorghe” nedemolată, din Piața… „V.I. Lenin”, așezământ religios care stătea mereu în fața ochilor lui Nicolae Ceaușescu ori de câte ori acesta susținea o cuvântare de la balconul Casei Albe!

După construirea magazinului „Trivale”, a urmat, în regim forțat, demolarea imobilelor din imagine, în 1972. Într-un singur an, sub comanda arhitecților Ion D. Popescu și Vladimir Perciac, s-a construit marele magazin „Fortuna”, dar și blocurile turn din incintă (un patrulater impresionant, să recunoaștem). Arhitecții au și primit premiul de stat pentru o asemenea reușită. Pare incredibil astăzi cum se puteau realiza asemenea obiective într-un singur an! Trustul de Construcții Argeș chiar făcea minuni!

Păcat că s-a distrus tot! Se putea găsi un alt loc pentru construirea centrului civic al Piteștiului, așa cum s-a întâmplat în alte orașe, evitându-se demolarea centrului istoric. Personal, am sentimente contradictorii. Apreciez că se construia alert – și, da, modern -, dar deplâng faptul că nu s-a construit un Centru în altă parte a orașului, unde, într-adevăr, existau multe dughene. Așa că Piteștiul vechi trăiește doar prin fotografii și cărți poștale, când am fi putut avea și noi clădirile pe picioare, precum la Sibiu, Arad, Brașov etc. Să fie de vină lozica lansată de comuniștii argeșeni (nici nu știți cât de… activi sunt și astăzi!), că „Argeșul e județul cinstei, onoarei și muncii socialiste”?!

(Nota redacției: Fotografie din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, la anul, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

2 thoughts on “CÂND „FORTUNA” NU EXISTA, DAR APĂRUSE „TRIVALE”, în 1972

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 7 = 3