ASTĂZI A FOST INAUGURAT MUZEUL NAȚIONAL „BRĂTIANU” DE LA ȘTEFĂNEȘTI

Pitestiul vechi

Cu ocazia sărbătoririi a 145 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, în cinstea marelui om politic Ion C. Brătianu, co-fondator al partidului și primul său președinte, astăzi, în fosta Vilă „Florica” a familiei Brătianu, a fost inaugurat Muzeul Național „Brătianu”. La ceremonia de inaugurare au fost prezenți Ludovic Orban, premierul României, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, Liviu Brătescu, secretarul de Stat în Ministerul Culturii, Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Adrian Miuțescu, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului și președinte al P.N.L. Argeș, prefectul Emanuel Soare, alți lideri liberali, precum Marius Postelnicescu și Gelu Tofan. Managerul Muzeului „Brătianu”, Mihai Alexandrescu, l-a avut alături pe omologul de la Muzeul Național Peleș, Narcis Dorin Ion, care și-a adus contribuția la amenajarea noului muzeu argeșean.

„Mă bucur că putem da românilor acest loc unde să se întâlnească cu istoria, unde să cunoască viața înaintașilor noștri, care au pus temelia transformării României într-un stat modern. Acest Muzeu relevă rolul fundamental al familiei Brătianu și al Partidului Național Liberal în istoria și evoluția României”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

 Marcarea a 145 de la înființarea Partidului Național Liberal ne găsește astăzi în condiții neobișnuite, dar într-un cadru drag nouă, care ne oferă speranță, grație încărcăturii istorice. Ansamblul Conacului Brătianu – Vila Florica a adunat în jurul său oameni care au fost prezenți mereu în prima linie atunci când România a avut nevoie de decizii ferme pentru dezvoltare și chiar pentru supraviețuire. Reprezintă locul în care liberalii au pus bazele principiilor precum unitate, modernizare, dar și al culturii ca motor al societății. Mă bucură faptul că, și în anul 2020, tot guvernarea liberală a înființat o nouă instituție muzeală care astăzi s-a deschis publicului, o instituție care să recunoască importanța națională a celor care au scris istoria cu mândrie, dar și cu sacrificii”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Muzeul aduce în atenție figurile marcante ale familiei Brătianu, a contribuției acestora la cultura și istoria românilor, respectiv formarea României moderne și a României Mari. În cadrul muzeului va fi organizat un departament de documentare, respectiv o bibliotecă, care să dețină colecții de cărți, publicații și cataloage ilustrând bibliografia privind viața și opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alături de alte documente.

De asemenea, va fi creată o secție de activități de pedagogie muzeală pentru copii și tineret cu scopul stimulării creativității acestora și vor fi organizate activități menite să contribuie la aprofundarea și mediatizarea, de o mai mare amploare, a informațiilor despre istoria familiei Brătianu și a locurilor unde aceasta a trăit.

Muzeul Național „Brătianu” a fost înființat prin Legea nr. 15 din 15 ianuarie 2020, ca instituție publică de cultură de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, cu sediul în imobilul Vila Florica Ansamblul conacului Brătianu – Florica, după ce Ministerul Culturii preluase de la Consiliul Județean Argeș acest imobil la sfârșitul anului trecut, unde a funcționat, mulți ani, Centrul de Cultură „Brătianu”.

Este prima instituție de cultură din județul Argeș aflată în subordinea Ministerului Culturii, toate celelalte fiind în subordinea autorităților locale sau a Consiliului Județean. Să mai spunem că începând de mâine, 25 mai, Muzeul „Brătianu” va fi deschis publicului larg, în condițiile stării de alertă, firește. Îi urez succes lui Mihai Alexandrescu, fost ziarist și fost consilier local, în această nobilă misiune pe care și-a asumat-o!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 + = 48