STATUIA CREATORULUI PARCULUI TRIVALE A FOST REALIZATĂ ÎN 20 DE ANI!

Pitestiul vechi

Mihail Manolescu e unul dintre cei importanți piteșteni din istorie, chiar dacă nu e cunoscut precum Brătienii. El a fost cel care, după ce a construit noul Palat Administrativ al Prefecturii Argeș și a gândit Grădina Publică din fața acestuia, a luat primele măsuri, în 1899, pentru înființarea Parcului Trivale. La moartea sa, în martie 1914, la propunerea Prefecturii Argeș, Primăria Pitești aprobă, cu unanimitatea consilierilor ei, ridicarea unui monument în cinstea lui Mihail Manolescu, alocând pentru aceasta în bugetul pe 1915 suma de 1000 lei. Prea puțin, evident, monumentul nefiind realizat.

A venit Primul Război Mondial, numai de statuia lui Manolescu nu le mai ardea piteștenilor aflați sub ocupație germană.

După mulți ani, în 1932, institutoarei Elisa Chirițescu, inițiază o campanie publică de strângere de fonduri, una reușită, pentru realizarea unei statui a lui Manolescu în Parcul Trivale. Statuia e realizată de Mihai Onofrei și va fi inaugurată în 1933. După 19 ani de la prima inițiativă în acest sens!

Fotografia pe care o prezentăm e din 24 ianuarie 1934, ziua Micii Uniri a lui Cuza. Din păcate, în 1950, statuia lui Manolescu a fost demolată de regimul comunist, pe motiv că fostul prefect Manolescu a fost liberal. Ce conta că el inițiase Parcul Trivale, ca și Grădina Publică, singurele zone de agrement din acele vremuri?!

(Nota redacției: Fotografie din 1934, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 9 = 1