VALERIU NICOLESCU, PRIMARUL CARE A ÎNFIINȚAT „SIMFONIA LALELELOR” (82)

Pitestiul vechi

L-am cunoscut foarte bine pe dl. Valeriu Nicolescu, în perioada în care a fost consilier local al Municipiului Pitești (2000 – 2008). Era „sursa” mea cea mai prețioasă de informații, pe când eram ziarist, din interiorul partidului din care făcea parte, dl. Nicolescu nesuportând șmecheriile unor colegi, fiind un om cinstit și corect.

Este născut la 4 octombrie 1933, în comuna Mihăești, Argeș, într-o familie cu mulți copii. Când a ajuns în funcții înalte, Valeriu Nicolescu și-a sprijinit frații să facă studii și să-și dezvolte cariere. După ce urmează Școala Medie Tehnică de Mecanizarea Agriculturii, intră în P.C.R., ocupând diverse funcții la organizații de tineret din Topoloveni, Curtea de Argeș și Drăgănești-Olt. Între timp, absolvă Academia de Științe Social-Politice. În 1968, ajunge primar al municipiului Slatina, funcție pe care o deține până în 1971, când ajunge viceprimar al municipiului Pitești. Ca viceprimar al Piteștiului, Valeriu Nicolescu era zi de zi pe șantierele din oraș. Își punea cizmele de cauciuc și pleca să supravegheze lucrările.

În 1974, ajunge primar al municipiului Pitești, rămânând în această funcție destul de mult pentru acele vremuri, până în 1982. Își păstrează obiceiul, biroul său fiind șantierele de construcții de pe raza orașului. De numele său sunt legate demolarea și reconstrucția zonelor Victoriei-Teiuleanu-Calea Craiovei, extinderea cartierelor Petrochimiștilor, Nord, Craiovei, Găvana, ca și realizarea Bazinului Olimpic de Înot și a Azilului de Bătrâni.

Dar în mandatul său s-a petrecut ceva extraordinar, înființarea Simfoniei Lalelelor, prima expoziție dendro-floricolă din România, în 1978. Este recunoscut ca unul dintre „părinții” „Simfoniei”, pentru că a susținut realizarea ei (fără intervențiile sale pe linie de partid în alte județe nu s-ar fi putut face expoziția), altfel propunerile făcute de Ilarie Isac, Gh. Pacea, Alexandru Popa și Mircea Pungoci în acest sens ar fi rămas doar un vis frumos.

În 1982, dl. Valeriu Nicolescu ajunge viceprimar al municipiului Brăila, până în 1984. Ce destin! Cine a mai fost primar peste două orașe – Slatina și Pitești – și viceprimar tot în două orașe – Pitești și Brăila?! Nu era un politruc, ci un om de acțiune. Au existat și astfel de oameni printre liderii P.C.R. Pentru un an (1984-1985), este prim-vicepreședinte la Comitetul județean de partid Olt, după care se întoarce la Pitești.

În 1992, candidează, fără rezultat, la primele alegeri libere, pentru funcția de primar al Piteștiului, din partea unui partid de stânga, îmi scapă numele. Candidatul F.S.N., Tudor Pendiuc, intră atunci în turul doi cu candidatul P.N.L., Viorel Raicu. Rezultatul se cunoaște. Abia în anul 2000, dl. Valerică Nicolescu reușește să revină în administrația locală, simțind că mai are ceva de făcut pentru piteșteni. Nu reușește prea multe, își găsește doar doi aliați tineri, făcând mai mult opoziție din interior. În 2001, primește titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Pitești, împreună cu Eugeniu Dumitrache și Gh. Pacea, în urma unei campanii de presă dusă de… mine! După 2008, din motive de sănătate, se mută la București.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Foto prima ediție, primarul tăind panglica. Iată-l mai jos pe dl. Valeriu Nicolescu în filmul documentar despre Istoria Simfoniei Lalelelor, film ce a fost realizat în martie-aprilie 2007 după scenariul meu de către Viorel Constantin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 41 = 47