CÂND NICIO FÂNTÂNĂ ARTEZIANĂ NU ADIA LA PITEȘTI

Pitestiul vechi

Am publicat, în ultimele luni, mai multe imagini cu fosta și actuala Primărie Pitești, cu sau fără fântână arteziană (cea veche sau cea de acum, aflată în construcție). Iată, acum, o imagine din 1969 în care nu apăruse, în fața Primăriei Pitești, nicio fântână arteziană.

Cartea poștală e de dinainte de 5 iulie 1969, din primăvara acelui an, întrucât, la acea dată, a fost dezvelită impunătoarea statuie a lui Nicolae Bălcescu, realizată de Constantin Baraschi. Pe viitor, mai toate cărțile poștale cu centrul Piteștiului vor pune în prim-plan statuia lui Bălcescu. Dacă analizăm cărțile poștale din anii 70-80, vom observa, ca elemente identitare, doar câteva obiective edilitare puse în evidență – Hotelul „Muntenia”, Magazinul „Trivale”, Magazinul „Fortuna”, Uzina „Dacia”, statuia lui Bălcescu, Parcurile Trivale, Ștrand și Expo-Parc, str. Calea București și cam atât.

De-a lungul anilor, și presa vremii e mărturie, am tot întrebat: ce clădiri sunt identitare pentru Piteștiul de azi?

(Nota redacției: Carte poștală din 1969, apărută la Editura Meridiane, fotograf Al. Mendrea, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

65 − = 60