MARX, ENGELS, LENIN ȘI STALIN LA PITEȘTI

Pitestiul vechi

La 30 decembrie 1947, regele Mihai era forțat să abdice de către o delegație condusă de către Petru Groza, întâiul prim-ministru comunist al țării, și de către Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist. Nu intrăm în amănunte, regele abdică în urma loviturii de stat și în aceeași zi este proclamată Republica Populară Română.

La 31 decembrie 1947, la Pitești este organizat un mare miting, în sala Teatrului, consacrat proclamării Republicii. Au vorbit, aflăm de la istoricul Petre Popa, Nicolae Constantin, prefectul de Argeş, Gheorghe Ţuţui, reprezentantul tineretului, Teodor Bachide, primarul oraşului, Constantin Nicolau (PSD), Stan Arsene (Sindicatele Unite), Marin Neacşu (PCR).

La începutul anului 1948, pentru a semnala iconografic noua stăpânire, spre știința populației orașului, prefectul Nicolae Constantin amplasează pe fațada Palatului Administrativ al Județului Argeș (sediu al Comitetului județean al Partidului Muncitoresc Român) portretele lui Marx, Engels, Lenin și Stalin și, pe laterale, mai mici, pe cele ale liderilor comuniști români.

Este o carte poștală excepțională, din 1948, ce aduce, clar, ceva nou despre istoria orașului Pitești.

(Nota redacției: Carte poștală, din 1948, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 3 =