CÂND 500 DE ARGEȘENI AU VRUT SĂ FIE DEPUTAȚI, UNII FĂRĂ SĂ ȘTIE… (131)

Pitestiul vechi

Alegerile din 3 noiembrie 1996 pentru Senat au fost câștigate, în Argeș, de către C.D.R., care a obținut 99.740 de voturi (29,01%), P.D.S.R. primind 85.596 voturi (24,9%). Pe locul al treilea s-a situat U.S.D., cu 42.872 voturi (12,47%), urmată de P.R.M., cu 19.825 (5,77%), și de P.S.M., cu 19.039 (5,54%). Nu au trecut pragul electoral P.S., P.U.N.R., A.N.L.-E și atâtea altele. Interesant e că la alegerile pentru Senat, candidații C.D.R. au primit mai multe voturi decât candidatul propriu la președinție, Emil Constantinescu. Același lucru s-a întâmplat și cu lista P.S.M. Argeș, aceasta primind de aproape 6 ori mai multe voturi decât candidatul Adrian Păunescu la Cotroceni!

În schimb, alegerile pentru Camera Deputaților au fost câștigate, în Argeș, de către P.D.S.R., care a obținut 103.715 voturi (30,05%), în timp ce C.D.R. a luat 87.030 voturi (25,03%). În rest, clasamentul a fost similar cu cel de la Senat, U.S.D., P.R.M., P.S.M., P.S. Nu mai puțin de 500 de argeșeni s-au regăsit pe listele de candidați la deputăție. Îmi aduc aminte de surpriza enormă a unei poete cunoscute din Pitești care a aflat de la mine (tocmai veneam de la biroul electoral de la Agenția de Mediu) că e pe lista de candidați la Camera Deputaților. „Vai, m-am mirat de ce Ion (Popa-Argeșeanu) mi-a cerut să facă o copie după buletinul meu!” Celebrul poet a fost ales în 1992 consilier local la Pitești din partea PUNR, dar în 1996 a ratat toate alegerile, locale și generale. Ca și în 2000. Degeaba îi spuneam că nu are nicio șansă. Nu avea nici membri, dar avea sediu…

Dincolo de o puzderie de partide mici, au fost și mulți independenți în aceste alegeri, tot fără nicio șansă: Dan Drăghici (celebrul lider din Căteasca al sindicatului PROPACT ), Ionel Gherghina (controversatul manager al fabricii de lapte TIGRIS din Topoloveni), Gheorghe Jinga (a tot candidat, din 1990 încoace, fără succes), Ion Tomescu, Gheorghe Albu, Constantin Gorun, Gheorghe Olaru, Nicolae Olaru (probabil… frate!), Constantin Safta, Ilie Scarlat (lider al minerilor din Câmpulung), Gh. Rizescu, Ion Alexandru, Daniel Militaru (umoristul de mare talent), Florin Dobre, Constantin Dinescu, Alexandru Căpățână (universitar, inventator), Nicolae Barbu (decanul de la Facultatea de Științe Economice) și Ion Ormenișan (psiholog, cel cu atestatul pentru șoferi).

În baza voturilor, au fost atribuite, din prima etapă, un număr de două mandate de senator, pentru Eugen Vasiliu (P.N.L./C.D.R.) și Nicolae Văcăroiu (P.D.S.R.). Necunoscutul Eugen Vasiliu a luat mai multe voturi decât premierul în funcție Nicolae Văcăroiu. Dar imaginea premierului era una destul de erodată, după patru ani de mandat. Văcăroiu nu bănuia că va ajunge curând să-i predea funcția lui  Victor Ciorbea… În urma repartizării pe țară a „resturilor” de voturi obținute de partidele care trecuseră pragul electoral de 3%, județului Argeș i-au mai fost atribuite alte două mandate de senator, pentru Octavian Știreanu (P.D.-U.S.D.) și Ion Mînzînă (P.R.M.).

Tot în etapa I au fost atribuite județului Argeș 8 mandate de deputat, după cum urmează: Alexandru Stănescu (P.D.S.R.), Mihai Georgescu (P.D.S.R.), Dan Ghibernea (P.D.S.R.), Barbu Pițigoi (P.N.Ș.C.D. – C.D.R.), Sergiu Rizescu (P.N.Ț.C.D.-C.D.R.), Romeo Nanu (P.N.Ț.C.D.-C.D.R.), Nicolae Leonăchescu (P.R.M.) și Ion Cîrstoiu (P.D.-U.S.D.). După repartizarea la nivel de țară a „resturilor” de voturi, în etapa a doua au mai fost atribuite județului Argeș alte două mandate, pentru Vasile Stan (P.D.S.R.) și Nicolae Ionescu (P.U.N.R.). Nume noi, nume vechi. Firește, voi vorbi, în zilele următoare, doar despre cei noi…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1