SCHITUL TRIVALE, CEA MAI VECHE CONSTRUCȚIE DIN PITEȘTI (136)

Pitestiul vechi

Schitul Trivale, situat în parcul cu același nume, este cea mai veche construcție din Pitești, fiind ridicat  sub păstorirea mitropolitului Varlaam, între anii 1672 și 1674, „de roșu”, fiind finalizat mai târziu, cam între anii 1678-1688. Biserica schitului a fost (re)pictată de Ioasaf Grecu în anul 1731, parte din picturile murale, realizate în 1731, păstrându-se și în zilele noastre.

Cu mult înainte de apariția parcului, în pădure, departe de lume, aici a existat o biserică din lemn, iar pe locul acesteia a fost construită ulterior biserica din piatră și cărămidă. Cert e că întreg ansamblul, cu chilii cu tot, a fost construit în perioada 1672-1688.

Conform unei tradiții, aici ar fi fost depus temporar, de Radu Buzescu, capul lui Mihai Viteazul, în august 1601, după uciderea acestuia, înainte să fie dus la Mânăstirea Dealu, unde a fost înmormântat alături de osemintele tatălui său, Pătrașcu-Vodă.

La Schitul Trivale, conform documentelor vremii, scoase la lumină în ultimii ani, aici a trăit monahul Ioan Cantacuzino care a copiat în 1682 Viața și traiul Sf Sale, părintele nostru Nifon, patriarhul Constaninopolului, scrisă de Gavril Protul. Și câte ar mai fi de spus! Din păcate, lipsește o monografie a Schitului Trivale, un așezământ plin de istorie!

1 thought on “SCHITUL TRIVALE, CEA MAI VECHE CONSTRUCȚIE DIN PITEȘTI (136)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 36 = 43