CONACUL LUI ARMAND CĂLINESCU, O RUȘINE NAȚIONALĂ

Stiri

Armand Călinescu, născut la Pitești la 22 mai 1893, este una dintre personalitățile de seamă nu numai ale Piteștiului (a fost numit chiar Cetățean de onoare pentru câte a făcut pentru oraș), ci și ale României.

A fost un jurist eminent, om politic, ministru și prim-ministru. A fost ucis mișelește de o bandă de legionari, la 21 septembrie 1939, ca răzbunare pentru măsurile pe care le luase împotriva Mișcării Legionare. Atât de mare a fost ura legionarilor împotriva sa încât, în ianuarie 1941, câțiva elevi teologi legionari i-au aruncat mormântul în aer de la Curtea de Argeș, iar prefectul legionar a interzis realizarea bustului pe care primarul Piteștiului încercase să-l realizeze prin colectă publică. Până și bustul realizat în 1991 de fiul său Barbu Armand Călinescu în București a fost vandalizat.

Uitarea personalităților este o boală națională. Conacul lui Armand Călinescu de la Ciupa-Rătești este o ruină. Nici nu mai contează regimul juridic al acestuia.

Într-un județ cu prea puține case memoriale, conacul ar fi putut fi reabilitat și transformat în muzeu. Dar cine să o facă? Nepăsarea e maximă. Casa lui Liviu Rebreanu, de la Valea Mare-Ștefănești, stă să cadă și ea. Anul trecut s-a năruit și casa lui Constantin Brâncuși… Ne place doar să ne lăudăm cu marii noștri înaintași. Atât.

6 thoughts on “CONACUL LUI ARMAND CĂLINESCU, O RUȘINE NAȚIONALĂ

  1. Sute de studenți au fost arestați si împușcați din ordinul acestui criminal pe cand era ministru de interne. Citiți istoria adevarata, nu cea scrisa de comuniști!

  2. Dacă-i o rușine națională, să-l demoleze!
    Dacă suntem o rușine de națiune că arată așa, să-l restaureze!

  3. Conacul a fost vindut de Barbu Calinescu unei Doamna Cretulescu…..Inseamna ca ea l-a abandonat….Pacat..

  4. legionarii au fost singurii romini care ar fi putut cladi rominia moderna, dar voi labelor de comunisti sinteti prea mici pentru un razboi atit de mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

62 − 57 =