CONSTRUCTORII DIN ARGEȘ, ÎN DERUTĂ. SALARIUL MINIM LE DĂ BĂTĂI DE CAP

Economic

Patronii firmelor de construcții din Argeș au mari bătăi de cap după apariția faimoasei O.U.G. nr. 114/2018! Ce prevede aceasta? În primul rând, că începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim în domeniul construcțiilor crește la 3000 de lei brut. Meseriașii buni erau plătiți, oricum, mai mult, dar există și posturi de necalificați care erau încadrate sub această sumă de 3000 de lei, fapt ce afectează serios bugetul de personal.

Firmele mici de construcții pot intra în faliment din cauza acestui salariu minim, unul special, față de cel pe economie, stabilit de Guvern de la 1 ianuarie 2019, de 2080 lei brut (2350 lei pentru studii superioare). Unele firme mici din Argeș s-au grăbit deja să-și bage în șomaj salariații, nepermițându-și să plătească 3000 de lei brut pe lună.

În al doilea rând, că angajații cu salarii între 3.000 și 30.000 de lei sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu și a C.A.S.S., iar C.A.S. se reduce 21,25%, iar contribuția asiguratorie pentru muncă la 0,3375%. Dar, pentru a aplica aceste facilități, angajatorul trebuie să realizeze o cifră de afaceri în construcții (pe anumite coduri CAEN) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea.

Chiar e complicat și greu predictibil. La ora aceasta, constructorii nu știu să facă oferte corecte către beneficiari, mai ales către instituțiile publice, pentru că nu știu cum să calculeze salariul mediu, necomunicat de nimeni. După O.U.G. 114/2018, doar salariul minim contează, dar costurile reale cu forța de muncă sunt altele.

Și ne mai mirăm că la unele licitații nu se prezintă nicio firmă de construcții!

(Foto: Descriptiv)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

62 − = 55