DSP ARGEȘ, RECOMANDĂRI PRIVIND MESELE DE SĂRBĂTORI

Stiri

Având în vedere perioada imediat următoare, a sărbătorilor de iarnă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș face următoarele recomandări către populația județului.

,,Atenție la consumul excesiv de alimente și alcool!

Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.

De asemenea, se recomandă populaţiei să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.

Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, în nici un caz, la masa de seară. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor în vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe gratar.

De asemenea, pentru a nu va imbolnavi de trichineloza este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cat mai diversificată, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite).

,,La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele!”

Consumul excesiv de alcool poate produce deshidratarea organismului, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului.

Pentru o persoană sănătoasă nu există contraindicații în privința preparatelor tradiționale de sărbători. Importanța este moderația, deci cantitatea pe care o consumăm.

Pe lângă o alimentație cât mai echilibrată și pentru ca organismul să funcționeze bine este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj.

Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 − 62 =