ECHIPAJELE CANINE SALVAMONT, MISIUNI LA CABANA CAPRA

Stiri

În perioada 5-15 martie 2019, la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1700 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare a Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan.

Pe parcursul a unsprezece zile, unitatea canina (conductor + caine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zapadă pe o suprafață de 2 hectare, dupa care să arate că se poate retrage in siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stancă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întalnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu in perioada 8-10 februarie, la Ranca, in Munții Parâng.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacau si Argeș. În ultimele două zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum, pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din unsprezece unități canine de avalanșă din opt județe. Județul Argeș are doi conductori, cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.

„Menționăm că stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul trebuie sa fie calificat ca salvator montan, întrucat schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuie stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină.

Din pacate, după o perioadă fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarna, au fost inregistrate zece decese la nivel național, in condițiile in care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zapadă, actualul sezon fiind încă în curs.

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie in permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încat să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în conditiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției, la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unități canine pentru avalanșă.

În privința condițiilor meteo, în acest moment, zăpada ninsă măsurată pe platforma meteo Bâlea Lac, la altitudine similară cu Cota 2000 Transfăgărășan care se află pe versantul sudic, este de 260 cm. Trebuie însă menționat că stratul de zăpadă poate avea grosimi de câțiva metri in zonele de acumulare sau troienite.

Pentru informații suplimentare, punctuale, turiștii ne pot contacta prin Dispeceratul Național Salvamont, formând pe tastatura telefonului, sintagma 0salvamont. Această modalitate de comunicare oferă turistului posibilitatea de a afla informații direct de la șeful formației Salvamont din zona în care intenționează sa facă vreo excursie.”, transmite Salvamont Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 57 = 58