„EXPERIMENTUL PITEȘTI”, EDIȚIA 21, LA PITEȘTI

Stiri

În anii 2000-2001, am tot scris articole în ziarul „Argeșul”, cum că AFDPR Pitești și PNȚCD Pitești, nu fac, pe modelul Anei Blandiana, simpozioane despre atrocitățițele comunismului în România, în special în Argeș. Recunosc, i-am criticat, colecția ziaului e mărturie. Pâîă într-o bună zi, din primăvara anului 2001, când m-am pomenit cu o vizită la ziar. „Sunt prof.univ.dr.ing. Ilie Popa, vreau să organizez un simpozion despre „Experimentul Pitești”, am citit ce ați ați scris, mi-a zis. Vreau, mi-a zis dl. profesor universitar, să fac ceva. Nu știu cine sa mă ajute. Vreau să apelez la președintele Consiliului Județean, dl. Constantin Nicolescu!”. I-am spus ca nu!

Mă uitam siderat la dl. profesor. Aveam deziderate comune, dar nu era deloc orientat politic. L-am sfătuit să ia legătura cu AFDPR. După răceala primită,, din fericire, a luat legătura cu Fundația culturală „Memoria”. Așa a fost cu putință organizarea, în 2001, a primului Simpozion „Reeducarea Pitești”. Au participat foști membri ai celor trecuți prin „reeducare”. Eram în biroul fostului director al Bibliotecii Județene Argeș, Silvestru Voinescu. Era chiar înainte de primul simpozion. S-au întâlnit câiva batrâni. Au făcut cunoștință, după 50 de ani. „Eu sunt Popescu, a spus cineva.” Ah, nenorocitulule, ne-ai bătut la demascare!, a reacționat cineva.Așa a fos la prima ediție.  Mă întâlneam cu primii trecuți prin reeducaare! Si imi ziceau, ,, tu neorddddidele/

Prima ediție a fost cea mai grea, pentru că se întâlneau încă supraviețuitori ai Experimentului Pitești. Dl. Ilie Popa a avut înurisiri extrem de importante privind „Experimentul Pitești”.

Azi s-a deschis o nouă ediție a simpozionului, în sala Filarmonicii. Nu mai sunt supraviețuitori, dar sunt istorici care pot da seama despre ce a însemnat acest oribil experiment asupra ființei umane. Iar Lucia Hossu-Longin chiar a spus lucruri memorabile, pornind de la emisiune sa „Memorialul Durerii”. Șase episoade dedicate Argeșului.

În cuvântul său de deschidere, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a spus: „În Pitești se desfășoară anual acest simpozion internațional: „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”!
Ajunsă în 2021 la ediția a 21-a, conferința este deja un reper pentru istoriografia ce consemnează problematica trecutului totalitar comunist, un trecut pe care la Pitești cel puțin, dar și în România, trebuie să ni-l asumăm mai vizibil.
Este un gest de maximă responsabilitate: să ne amintim, să comemorăm, să valorizăm și mai ales să învățăm din greșeala imensă a trecutului.
Ce s-a întâmplat la Pitești în anii 50 a generat, datorită dumneavoastră, literatură memorandum a deținuților, dar și lucrări științifice de mare semnificație.
Recursul la istorie, o știți mai bine ca mine, înseamnă legiferarea adevărului, atât cât se poate, după analize, ipoteze de lucru demonstrate, prin dispute științifice, dezbatere în spații expoziționale.
Sunteți aici pentru a continua recuperarea istoriei noastre, începută cu 30 de ani în urmă cu povești incredibile despre un sistem politic bolnav.
Vă felicit pentru munca dumneavoastră, pentru noblețea demersului și doresc succes lucrărilor conferinței.
De asemenea, felicit organizatorii și îi asigur de tot suportul de acum înainte!”
<img class=”j1lvzwm4″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
46Jean Dumitrascu, Carmen Elena şi alţi 44
6 comentarii
1 distribuire
Îmi place

 

Comentează
Distribuie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 8 =