SIMPOZIONUL „EXPERIMENTUL PITEȘTI”, LA A 21-A EDIȚIE

Stiri

Ieri și astăzi, la Filarmonica Pitești – cu un scurt intermezzo la Centrul Cultural Pitești, la invitația scriitoarei Mona Vâlceanu – s-a desfășurat cea de 21-a ediție a Simpozionului internațional „Experimentul Pitești”, organizat de către prof.univ.dr.ing. Ilie Popa, din partea Fundației culturale „Memoria”, cu sprijinul A.F.D.P.R. și al Primăriei Municipiului Pitești.

Președintele pe țară al A.F.D.P.R., fostul deputat țărănist Sergiu Rizescu, care a pășit pe 90 de ani, a rememorat atrocitățile prin care a trecut la fostul Penitenciar Pitești. Din fericire pentru domnia sa, echipa Țurcanu plecase, nu a trecut prin reeducare.

Invitată de onoare, Lucia Hossu-Longin a vorbit despre cele șase episoade dedicate, în cadrul emisiunii sale „Memorialul Durerii”, „Experimentului Pitești”. Organizatorul Ilie Popa a completat-o, vorbind de filmul de două ore pe care l-a tradus în nenumărate limbi privind „Reeducarea prin tortură”.

Din păcate, nu s-a spus niciun cuvânt despre Memorialul „Închisoarea Pitești”, condus de Maria Axinte, și nici nu s-a mai făcut nicio vizită, ca în alți ani, la fosta pușcărie. Păcat!

Cel care a deschis lucrările simpozionului a fost primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea. Acesta a declarat: „În Pitești se desfășoară anual acest simpozion internațional: „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”!

Ajunsă în 2021 la ediția a 21-a, conferința este deja un reper pentru istoriografia ce consemnează problematica trecutului totalitar comunist, un trecut pe care la Pitești cel puțin, dar și în România, trebuie să ni-l asumăm mai vizibil.

Este un gest de maximă responsabilitate: să ne amintim, să comemorăm, să valorizăm și mai ales să învățăm din greșeala imensă a trecutului.

Ce s-a întâmplat la Pitești în anii 50 a generat, datorită dumneavoastră, literatură memorandum a deținuților, dar și lucrări științifice de mare semnificație.

Recursul la istorie, o știți mai bine ca mine, înseamnă legiferarea adevărului, atât cât se poate, după analize, ipoteze de lucru demonstrate, prin dispute științifice, dezbatere în spații expoziționale.

Sunteți aici pentru a continua recuperarea istoriei noastre, începută cu 30 de ani în urmă cu povești incredibile despre un sistem politic bolnav.

Vă felicit pentru munca dumneavoastră, pentru noblețea demersului și doresc succes lucrărilor conferinței.

De asemenea, felicit organizatorii și îi asigur de tot suportul de acum înainte!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 5 = 1