FESTIVALUL DE CĂLUȘ DE LA PITEȘTI

Cultura

Se spune că, de Rusalii, cel care primeşte Căluşul în curtea sa va avea parte de bine tot anul. Astăzi, Argeșul a respectat tradiția pentru că, în Piața Vasile Milea din Pitești, în fața Consiliului Județean Argeș, a avut loc ediția I a “Festivalului de căluș – Rusaliile la Pitești”.

Șapte cete de călușari din tot județul s-au întrecut ca pe vremuri, obiceiul călușului fiind inclus de către UNESCO pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii.

“Călușul este cel mai frumos dans pe care l-a inventat vreodată omenirea. Se spune că de la Mihai Viteazul, dansatorii lui Baba Novac impresionau pentru că erau eroi în luptă și eroi în dansuri populare. Mai aproape de zilele noastre, călușul din județul Argeș, călușul de la Pădureți, a impresionat întreaga omenire într-un spectacol susținut în 1935, la Londra. Se spunea despre călușarii argeșeni că sunt diavolii dansului popular, că sunt tigrii Carpaților. Dumneavoastră, purtători ai tradițiilor noastre, primiți întreaga mea recunoștință pentru tot ceea ce faceți, pentru că duceți mai departe acest dans simbolic al poporului român.”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, pentru cei prezenți.

Festivalul a fost deschis de către domnul Petre Măsală, vătaful de căluș din Stolnici, declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.

Călușarii au avut susținerea, aprecierea și aplauzele președintelui Consiliului Județean Argeș, domnul Ion Mînzînă, domnului vicepreședinte Adrian Dumitru Bughiu, doamnei Roxana Stoenescu – director al Direcției de Cultură, Turism și Tineret, domnului deputat Remus Mihalcea, domnilor primari ai localităților care susțin aceste cete de călușari.

Festivalul a fost organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, sub coordonarea doamnei manager Elena Iagăr, întregul eveniment fiind monitorizat de reprezentanții Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 6