MONUMENT DEDICAT LUI TOMA ARNĂUȚOIU LA NUCȘOARA

Stiri

Astăzi, în comuna Nucșoara, a avut loc dezvelirea și sfințirea monumentului „Haiducii Muscelului” ridicat în memoria luptătorilor Toma și Petre Arnăuțoiu, la inițiativa Memorialului „Închisoarea Pitești”, AFDPR și Primăriei Nucșoara.

Au participat Elena Ion Arnăuțoiu (fostă deținută politic și inițiatoarea monumentului), dr. Sergiu Rizescu (fost deținut politic, vicepreședinte AFDPR), Î.P.S Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului (în fruntea soborului de preoți ce a oficiat un Te Deum), Maria Axinte, din partea Memorialului „Închisoarea Pitești”, alături de numeroși iubitori ai istoriei noastre locale.

Monumentul este o cruce brâncovenească din piatră de calcar amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuțoiu din satul Nucșoara. Iată că familia Axinte, prin contribuția sa, își leagă numele și de acest moment al istoriei nostre.

Locotenentul Toma Arnăuțoiu  a fost liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu.

Grupul a rezistat până la 20 mai 1958, punând capăt celei mai îndelungate rezistențe armate împotriva comunismului din Europa de Est. Toma și Petre Arnăuțoiu au  fost executați în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava, alături de alți 13 luptători anticomuniști.

(Sursă foto: Cătălin Nedelcu, facebook)

2 thoughts on “MONUMENT DEDICAT LUI TOMA ARNĂUȚOIU LA NUCȘOARA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =