MIRCEA BÂRSILĂ, PREMIUL„OPERA OMNIA” AL FILIALEI PITEȘTI A UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Cultura

Statutul Uniunii Scriitorilor din România este unul drastic, nu doar la primirea de noi membri, ci și la acordarea de premii anuale membrilor săi.

Pentru a intra în concurs, un autor trebuie să facă un mic dosar: să depună o cerere, cartea și minimum trei cronici de la critici literari de valoare națională recunoscută, cronici publicate în reviste editate de către Uniunea Scriitorilor sau apar sub egida acesteia. Contează mult și editura, să fie una cunoscută, nu de nișă.

Anul acesta, Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România va decerna, vinery, 17 noiembrie, de la ora 12.00, la sediul său, pe anii editoriali 2021 și 2022, câte două premii, Premiul Cartea Anului pentru  poezie, Premiul Cartea Anului pentru proză, eventual Premiul „Opera Omnia” (dacă e cazul).

Au fost primite la sediu, respectând sau… nu cerințele de mai sus (nu sunt luate în calcul cronicile apărute în ziare, de pildă), următoarele cărți:

Pentru 2021:

  1. Savian Mur, „Soclul gol”, eseu, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2021
  2. Carmen Georgeta Popescu, „Amar(a), roman, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2021
  3. Florentin Sorescu, „Transformatorul”, proză, Editura Youngart, București, 2021

Pentru 2022:

  1. Maria Chirtoacă, Liviu Mățăoanu, „Poezia lirică în Muscel”, antologie, Editura Larisa, Câmpulung, 2022
  2. Aurel Udeanu, „Un trup. Doar lumina”, poezie, Editura Neuma, Apahida, Cluj, 2022
  3. Dumitru Ungureanu, „Terapie narativă. Autoficțiuni apocrife”, proză, Editura Junimea, Iași, 2022
  4. Mircea Bârsilă, „Vise. Reverii. Vedenii”, poezie, Editura Școala Ardeleană, Cluj, 2022
  5. Ecaterina Petrescu Botoncea, „De dincolo de dimineți”, roman, Editura Limes, Florești, Cluj, 2022
  6. Ecaterina Petrescu Botoncea, „Cântece în cenușă. Imnuri orfice”, poezie, Editura Kafka, București, 2022
  7. Domnița Neaga, „Sufletul cuvântului”, cronici literare, Editura Aius, Craiova, 2022
  8. Nicolae Oprea, „Puncte de reper în istoria literaturii române”, Editura Limes, Florești, Cluj, 2022 (autorul se retrage din concurs, președinte juriu).

Sunt mai mulți cei care au publicat în interval, dar nu au trimis cărți spre jurizare. De altfel, juriul are o sarcină ingrată, mai ales pentru anul 2022, statutul fiind cel care contează. Dar și lectura cărților contează, cere timp. Se vor acorda diplome și premii în bani, dar e mai important prestigiul obținut în urma câștigării unui premiu.

Vineri, 17 noiembrie, la Centrul Cultural Pitești, a avut loc festivitatea acordării premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești, pe anii editoriali 2021 și 2022, festivitate coordonată de către criticul literar Nicolae Oprea, totodată, și președinte al juriului (din juriu au mai făcut parte Mihai Stan, Târgoviște, Octavian-Mihail Sachelarie, Pitești, și subsemnatul, Topoloveni).

Pentru a elimina orice formă de subiectivism, premiile au fost acordate conform Statutului U.S.R. (cărți apărute la edituri importante, trei cronici minimul semnate de cronicari literari de importanță națională, cronici apărute în reviste editate de către U.S.R. sau care apar sub egida U.S.R.). Precizări importante. De pildă, o carte a avut parte de cronici elogioase în ziare din Argeș, dar nu au fost luate în calcul; e vorba de volumul „Poezia lirică din Muscel”, de Maria Chirtoacă și de Liviu Mățăoanu).

Pentru anul 2021, din trei propuneri – două au luat premii. A primit Cartea Anului pentru proză romanul „Amar(a)”, de Carmen Georgeta Popescu, din Târgoviște, și Premiul special „Miron Cordun” – Florentin Sorescu, proză, din Pitești.

Pentru 2022, propunerile au fost mai numeroase. Deși întrunea absolut toate criteriile, Nicolae Oprea, președintele Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, fiind ales președinte al juriului, s-a retras din concurs.

Marele premiu „Opera Omnia” (cel mai important) a fost obținut de către poetul și criticul literar piteștean Mircea Bârsilă, pentru volumele „Poezia optzecistă” și „Vise reverii Vedenii”. De altfel, Mircea Bârsilă a obținut, săptămâna trecută, Premiul lunii ianuarie, oferit, la Iași, de U.S.R., dar a pierdut, nedrept, deși s-a aflat pe lista scurtă (de cinci), Premiul U.S.R. pentru 2023. Și era propus, pentru acest premiu, a 5-a oară. Așa se face că singurul scriitor piteștean care a obținut, până în prezent, râvnitul premiu continuă să fie, de 50 de ani încoace (!!!), Miron Cordun.

Scriitoarea Ecaterina Petrescu Botoncea, din Târgoviște, a obținut premiul Cartea Anului pentru poezie („Cântece în cenușă. Imnuri orfice”), depunând și romanul „De dincolo de dimineți”.

Marele perdant s-a dovedit a fi Dumitru Unureanu, a căruia carte, „Terapie narativă”, primise, din parte juriului, Premiul pentru Proză. Din motive de sănătate, Dumitru Ungureanu nu a putut fi prezent la festivitate. Conform Statutului U.S.R. a pierdut premiul, prin absență.

A fost o festivitate reușită și un bun prilej pentru scriitori de a se mai întâlni din cele patru zări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 8 =