PITEȘTI SAU PITESCI?

Pitestiul vechi

Vă prezentăm o imagine, de propagandă, pentru că prea frumos sunt aliniați angajații, cu Gara Pitești, din 1915. Ce sare în ochi? Nu uniformele salariaților C.F.R., considerați atunci a doua armată a țării (acum nu mai avem nicio armată, ci doar o mână restrânsă de angajați profesioniști, dar care, în caz de dezastre – cutremure, inundații etc- nu ar putea face nimic). Ci inscripția de pe frontispiciul Gării. La 1915, orașul nostru era denumit „Pitesci”, ca și în urmă cu secolul 19. Iar asta nu ținea doar de… pronunție.

De-a lungul anilor, câțiva istorici piteșteni au cercetat de unde vine denumirea de Pitești. Explicații multiple, niciuna convingătoare – „pitit” între dealuri sau de la… „pită”, pâine, că ar fi fost… mori… de pâine, nu de făină. Cert este un lucru. Orașul s-a ortografiat, multă vreme, Pitesci, că ne place sau nu! Fiecare pronunțând cum credea!

Denumirea de… Pitești a apărut, ca atare, abia în perioadă interbelică. Tocmai de aceea e greu de scris o istorie corectă a orașului! Totul pleacă de la… denumirea exactă!

Aaa… Vechea gară din Pitești a fost construită în 1872 și demolată în 2013, pentru a face loc unei construcții moderne. Deși noua gară ar fi putut fi construită câțiva pași mai încolo, fosta gară fiind monument istoric!

(Nota redacției: Carte poștală, circulată, din 1915, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

 

2 thoughts on “PITEȘTI SAU PITESCI?

  1. În anul 1908 prin decizie dată de Academia România s-a impus scrierea modernă care s-a menținut până în prezent: Pitești, Ploiești, București și alți … ești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 2