POLIȚIA ARGEȘ, ACȚIUNE DE AMPLOARE

Stiri

Polițiștii rutieri argeșeni participă la acțiunea TISPOL TRUCK&BUS, aflată în desfăşurare în săptămâna în curs, pentru creșterea gradului de siguranță în trafic și diminuarea riscului de implicare în evenimente rutiere de orice fel a conducătorilor de autovehicule de transport marfă, precum şi de transport persoane.

Autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri sunt oprite pentru control în perioada 1016 februarie a.c., în cadrul acțiunii care se desfășoară conform calendarului de activități al Organizației Polițiilor Rutiere Europene – TISPOL, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Controalele polițiștilor vor avea în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele vor viza și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Totodată, polițiștii rutieri argeșeni vor folosi cele două aparate pentru detectarea consumului de substanțe psihoactive din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

În situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc, obligaţiile pe care le au conducătorii auto, în funcţie de tipul evenimentului rutier, sunt următoarele:

1. Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
2. Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelorde constatare.

Formularul de constatare amiabilă se poate încheia în situaţia evenimentelor soldate numai cu pagube materiale, cu îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: dacă nici o persoană nu a fost rănită, dacă sunt implicate doar două autovehicule, dacă nu se creează pagube materiale decât celor două autovehicule implicate în eveniment, precum şi dacă există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

Utilizarea acestui formular nu este o obligaţie, ci o alternativă la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritorială de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare.

3. Dacă evenimentul s-a soldat şi cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Sfaturi preventive pentru participanții la trafic:

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor de trafic aglomerat recomandăm conducătorilor auto să își păstreze calmul, să nu uite de politețea rutieră, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să nu blocheze intersecțiile.
Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în depăşirea coloanelor de autovehicule sau efectuarea unor manevre riscante în trafic.
Conducătorii de vehicule trebuie să evite utilizarea telefonului mobil, aspect dovedit ca fiind de natură să distragă atenția, precum și să nu conducă atunci când sunt obosiți sau au consumat alcool.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.  Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. De asemenea, în condiții de vizibilitate redusă datorită condițiilor meteo, noaptea sau chiar în aglomerație, recomandăm pietonilor să circule pe trotuar sau în afara părții carosabile, să nu își obtureze câmpul vizual cu obiecte vestimentare și să nu își lase distrasă atenția, spre exemplu prin folosirea telefonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 31 = 37