COMPOZITORUL PITEȘTEAN BRÂNZEU A ÎNFIINȚAT FILARMONICA ARAD (5)

Pitestiul vechi

Compozitorul, dirijorul și pianistul Nicolae Brânzeu s-a născut la Pitești, la 28 decembrie 1907, la Pitești, fiul lui Nicolae și Mariei Brânzeu (fostă Apostol-Gheorghiu din Văleni-Muscel). Tatăl său, născut la Roșia de Secaș, a fost profesor de limba latină la Liceul „I.C. Brătianu” și prefect al județului Argeș în două rânduri, 1908-1910 și 1914-1916.

Viitorul compozitor şi-a început educația muzicală în orașul natal, cu Maria Lerescu şi Lucia Stănescu. La 19 ani, Nicolae Brânzeu merge la Bucureşti pentru a urma cursurile Conservatorului (1926-1931). Aici îi are ca profesori pe D.G. Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora, Dimitrie Cuclin. La 24 de ani, după ce termină Conservatorul și… Facultatea de Drept (pe care o urmase la dorința tatălui său care nu credea că te poți întreține din muzică!), Nicolae Brânzeu cere bursă pentru a studia la Paris Compoziția, Contrapunctul, arta dirijorală și pianul.

A fost prieten apropiat cu scriitorii Emil Cioran, Radu Gyr, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Dan Botta, Vasile Voiculescu și cu muzicienii George Georgescu și Dimitrie Cuclin. A decedat la 7 august 1983, în urma unui accident rutier.

Despre creația lui Nicolae Brânzeu am scris pe larg în revista „Euphonia”, nr.2/decembrie 2010, așa că nu voi insista aici (pe fugă spus, creația sa originală constă în trei simfonii, cinci opere, două operete, muzică de scenă, o simfonie concertantă pentru pian şi orchestră, oratoriul <Luceafărul>, cantata <Meşterul Manole>, câteva uverturi, două rapsodii, muzică corală și lieduri, muzică de cameră).

E de remarcat faptul că un mare muzician – cel mai mare  născut la Pitești – ajunge să înființeze Filarmonica Arad. Astfel, piteșteanul Nicolae Brânzeu este cel care, în 1948, contribuie decisiv la înființarea orchestrei simfonice și a corului academic de la Arad. Arădenii și l-au însușit ca fiind al lor, la Pitești fiind mai puțin sau deloc cunoscut. În ce mă privește, am respins cât se poate de delicat propunerea nepotului său Nicolae Drăgulănescu, una insistentă, ca filarmonica piteșteană să poarte numele lui Nicolae Brânzeu. Corect ar fi cea din Arad, pe care a înființat-o, să-i poarte numele. Cred că denumirea de Filarmonica Pitești e suficientă!

(Din volumul în curs de elaborare „Din istoria vieții muzicale piteștene”, de Jean Dumitrașcu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

61 − = 54