CONSTITUȚIA DIN 1923: LUPTE ÎN STRADĂ ÎNTRE OPOZIȚIE ȘI ARMATĂ! (30)

Pitestiul vechi

Liberalii au meritul de a fi promovat o nouă Constituție a României, în 1923, așa cum promiseseră și încercaseră din 1914. Țara, în urma (re)alipirii teritoriilor istorice, avea nevoie de o nouă Constituție. Purtând amprenta lui Ionel Brătianu și preluând ce era mai bun din constituțiile altor state democratice europene, Constituția din 1923 a fost și a rămas un model.

De partea cealaltă a baricadei, Ion Mihalache ș.a. protestează, nerecunoscând caracterul de Constituantă al Parlamentului, cerând organizarea de noi alegeri în acest sens. Dar liberalii erau prea puternici, respingând și toate amendamentele propuse de alte partide.

„Coroana a ajuns vasală Brătienilor”, scrie Nicolae Iorga în epocă. Lupta a fost extraordinar de dură. De o parte, Ionel Brătianu, în „Declarațiunea guvernului”, publicată de oficiosul „Liberalul” din 25 ianuarie 1922, pleda că: „Vom închina toate puterile noastre consolidării unității naționale. Vom da României întregite Constituția așteptată”.

De cealaltă parte, Opoziția se deda la tulburări de stradă, fiind nevoie de intervenția armatei! Efectiv, în plenul Parlamentului, Ionel Brătianu a fost împiedicat să vorbească de către opozanți, prin bătăi din picioare, vociferări, huiduieli, înjurături etc. Deputatul Ion Mihalache era, de altfel, dat afară din sală în mai multe rânduri!

La 28 martie 1923, regele Ferdinand sancționa noua Constituție. Mihalache declara de la tribuna Adunării Deputaților că partidul său consideră Constituția nulă și, în consecință, nu o va respecta!

Chiar și în 1926, Mihalache cerea o altă Constituție, nemulțumit de numirea, ca prim-ministru, a generalului Averescu: „De ce să trăim în veșnică minciună, că puterea emană de la națiune? Atunci să facem o nouă Constituție: puterea emană de la Vodă!”

Dar când, nu peste multă vreme, țărăniștii au venit la putere, Constituția liberală din 1923 s-a dovedit a fi bună, doar puterea emana de la Vodă!…

(va urma)

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești și a activității parlamentarilor din Argeș”, de Jean Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 9