POLIȚIA LOCALĂ AVERTIZEAZĂ! REFUZI SĂ TE LEGITIMEZI, PRIMEȘTI AMENDĂ!

Social
LEGITIMAREA UNEI PERSOANE
Dacă o persoană este oprită pentru legitimare de un agent al statului (polițist, polițist local sau jandarm ) şi nu are actul de identitate asupra sa, respectiva persoană nu a săvârşit nici o contravenţie. Dar, pentru a rămâne în cadrul legal, persoana oprită pentru legitimare are obligaţia de a “coopera”, adică de a comunica relaţiile necesare pentru stabilirea identităţii sale. Dar, aici nu se termină tot, pentru că depinde de circumstanţele concrete (oră, loc, dotarea tehnică a agentului) în care are loc legitimarea. Relaţiile date pentru stabilirea identităţii, în lipsa actului de identitate, trebuie verificate. Dacă agentul are dotarea tehnică necesară, verificarea se poate face pe loc, prin mijloacele de comunicare la distanţă.

Dacă agentul statului nu are dotarea necesară verificării datelor la distanţă, apare o problemă: el poate solicita persoanei să-l însoţească la sediul poliţiei, solicitare justificată prin necesitatea verificării relaţiilor date pentru stabilirea identităţii.
Dacă persoana refuză solicitarea justificată a agentului, ea comite contravenţia de refuz de a se legitima, ceea ce dă dreptul agentului să conducă administrativ persoana la sediul poliţiei, putând folosi, la nevoie, forţa.

De asemenea, au existat situaţii în care persoane care nu aveau asupra lor actul de identitate au comunicat poliţistului date de stare civilă/identificare reale, dar care aparţineau altei persoane. De aceea, există posibilitatea ca, în anumite circumstanţe, chiar după comunicarea datelor de identificare, poliţistul să considere necesar efectuarea de verificări suplimentare cu privire la veridicitatea relaţiilor date pentru stabilirea identităţii, ceea ce presupune deplasarea, neplăcută, la secţia de poliţie.
Deci, potrivit actualei legislaţii, există unele dezavantaje practice ale faptului că persoana nu are asupra ei actul de identitate.

ÎMPIEDICAREA LEGITIMĂRII

Nu de puţine ori, televiziunile au surprins şi difuzat scene în care persoane cu un simţ civic/justiţiar mai pronunţat au intervenit în timpul legitimării unei alte persoane sau al conducerii acesteia la poliţie şi şi-au exprimat indignarea faţă de acţiunea în curs (“Ce-aveţi, domne’, cu omu’, ce rău v-a făcut?” etc. etc.). E ok să-ţi exprimi simţul civic. Dar e şi un risc, pentru că există o graniţă destul de subţire între susţinerea morală a celui legitimat/condus administrativ şi comiterea contravenţiei de mai jos. Ţine mai mult de dozarea şi de intensitatea intervenţiei de susţinere. Iată ce zice legea:

Împiedicarea legitimării constituie contravenţie, potrivit art. 2 pct. 36 din Legea 61/1991, şi constă în împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice. Contravenţia se sancţionează cu amendă între 3000 şi 6000 lei.

De asemenea, în Legea nr. 61/1991, art . 31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu se sanctioneaza cu amenda de la 100 – 500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 1 =