REGULAMENTUL PENTRU COLECTAREA SELECTIVĂ A DEȘEURILOR DIN PITEȘTI

Administrativ

În România, din cantitatea de deșeuri municipale raportate de Ministerul Mediului, anual, doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat, cu prețul puținului efort al fiecăruia dintre noi de a îl separa și de a-l colecta selectiv.

Prin accesarea link-ului http://www.primariapitesti.ro/…/99573C8D05F4F0C1C225873…, veți putea consulta Regulamentul pentru colectarea selectivă a deșeurilor, postat pe site-ul Primăriei Municipiului Pitești, pentru a afla modalitățile de selectare și de colectare a diverselor tipuri de deșeuri reciclabile sau din categorii speciale.

  • De ce este importantă colectarea selectivă?

-Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor!

-Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile!

-Se reduce consumul de energie!

-Se reduce riscul de a primi sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deșeurilor: cf. HCL Nr. 197/25.05.2017, sancțiunile sunt:

-de la 200 la 500 de lei – pentru persoane fizice;

-de la 500 la 1000 de lei – pentru persoane juridice.

Important!

  • Este interzisă amestecarea deșeurilor!
  • Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011!
  • Măștile pentru față, mănușile și orice alte echipamente individuale de protecție (PPE) NU sunt reciclabile!

Măștile și mănușile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare. Odată scoase de pe față sau mâini, acestea trebuie introduse într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer.

  • NU utilizați coșurile pentru deșeuri stradale pentru a arunca materialele de protecție folosite!
  • Recipientele reciclabile trebuie să fie goale, curățate de orice urme de mâncare sau lichide și uscate, înainte de a le arunca în containerele dedicate.
  • Un articol murdar poate contamina un camion întreg, deci asigurați-vă că reciclabilele sunt goale, curate și uscate.
  • Odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat.
  • Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.

Deșeuri reciclabile și modul corect de colectare selectivă:

-PLASTIC/METAL – Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul/pubela destinate deșeurilor reciclabile (case) vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare selectivă.

-HÂRTIE/CARTON – Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul/pubela destinate deșeurilor reciclabile (case) vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare selectivă.

-Prin împăturire se economisește spațiu!

-STICLĂ – Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul/pubela destinate deșeurilor reciclabile (case) vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare selectivă.

-Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE – totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

  • Categorii speciale de deșeuri: vegetale, voluminoase, textile, din construcții, DEEE (de echipamente electrice și electronice) vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 − = 36