„ȘI CANCERUL POATE FI PREVENIT!”

Stiri

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului ARGES marcheaza în perioada 25-31 mai 2019  Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului.

Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 și 31 mai în fiecare an și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

În perioada campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului. Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania națională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

Aspecte cheie despre cancer:

  • 9,6 milioane de persoane mor prin cancer în fiecare an.
  • Cel puțin o treimedin cancerele frecvente sunt prevenibile.
  • Cancerul este a doua cauză de deces în lume.
  • 70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate.
  • Până la 3,7 milioane vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor.
  • Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.

În județul Argeș numarul total de cazuri noi de cancer in 2018 a fost de 1556, in crestere fata de 2017, cand au fost inregistrate 1407 cazuri noi.

Prevalenta cazurilor de cancer a fost in 2018 de 18844 cazuri, in crestere fata de 2017, care a fost de 18072.

Numarul de decese prin cancer in 2018 a fost de 1301 cazuri.

Creșterea conștientizării și informațiile corecte ne pot împuternici pe toți să recunoaștem din timp semnele de avertizare, să facem alegeri informate pentru sănătatea noastră și să ne contracarăm propriile temeri și concepții greșite despre cancer.

Cunoaște-ți organismul: depistarea precoce salvează vieți. Nu toate cancerele prezintă semne și simptome precoce. Totuși, multe cancere prezintă semne care arată că “ceva nu este chiar bine”; aici sunt incluse cancerele de sân, de col uterin, colorectal, de piele, oral, și unele cancere ale copilului.

Aceasta este important de știut deoarece prin descoperirea din timp, aproape întotdeauna cancerul se poate trata mai ușor sau se poate chiar vindeca. Ceea ce înseamnă șanse mai mari de supraviețuire și de calitate a vieții pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Mai mult, recunoașterea semnelor de avertizare precoce în unele cancere este cost-eficientă și nu presupune tehnologii speciale.

Fiecare dintre noi poate fi responsabilizat cu informația corectă despre normalitatea propriului organism și recunoașterea modificărilor și important – cu solicitarea promptă a ajutorului medical profesionist.

Campania națională de celebrare a evenimentului „Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului” îi cheamă pe toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

63 + = 66