UPDATE: MOTIVELE PENTRU CARE IOHANNIS L-A REFUZAT DIN NOU PE MIRCEA DRĂGHICI

Politic

Update 2: Președintele Klaus Iohannis i-a trimis scrisoarea promisă premierului Viorica Dăncilă, scrisoare în care explică motivele pentru l-a refuzat pe Mircea Drăghici, dar și pe Lia-Olguța Vasilescu.

Președintele a spus că nu poate accepta din cauza faptului că cei doi nu fac”dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate”:

”Stimată doamnă Prim – ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/105/10.01.2019, prin care ați reiterat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, asumându-vă îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate de către persoanele propuse,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) și ale art. 105 din Constituție, precum și a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, și ținând seama și de jurisprudența Curții Constituționale,

Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului și pentru membrii Guvernului atât în ceea ce privește incompatibilitățile, cât și în ceea ce privește condițiile de exercitare a celor două funcții de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege,

Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora „în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane,

Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.

Update 1: După ce Mircea Drăghici a fost propus iarăși în funcția de ministru al Transporturilor, preşedintele Iohannis a anunţat aseară, 14 ianuarie, că îl va respinge din nou pe acesta, ca și pe Lia-Olguța Vasilescu. 

„Motivele o să le citiți când o să vedeți scrisorile. Rezolvarea este foarte simplă. Nu are decât partea guvernamentală să citească cu atenție legislația invocată de mine, iar PSD nu are decât să vină cu propuneri care mă conving că ministerele sunt bine conduse”, a declarat şeful statului.

Deși, după o lună de tergiversări, președintele țării, Klaus Iohannis, a respins nominalizarea lui Mircea Drăghici ca ministru al Transporturilor, solicitând Guvernului o nouă propunere, iată că premierul Viorica Dăncilă l-a nominalizat tot pe deputatul argeșean pentru această funcție.

Postul de ministru al Transporturilor  e deținut interimar, din 7 ianuarie 2019, de către Rovana Plumb, titulară a Ministerului Fondurilor Europene.

Într-o scrisoare adresată președintelui Iohannis, Viorica Dăncilă arată că propunerea îndeplinește toate condițiile de legalitate, iar că Mircea Drăghici nu se găsește în nicio situație de incompatibilitate.

Mircea Drăghici este deputat de Argeș al PSD, aflat la al treilea mandat, e secretar al Camerei Deputaților și trezorier al PSD la nivel național.

Alături de Mircea Drăghici, a fost repropusă, ca ministru al Dezvoltării, Lia-Olguța Vasilescu.

Poate că Mircea Drăghici va fi acceptat de această dată de către Cotroceni,  prioritatea zero a deputatului argeșean fiind realizarea autostrăzii Pitești-Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

42 + = 43