ADRIAN NĂSTASE NU SE TEMEA DE OPOZIȚIE ÎN 1996

Politic

INTERVIURI REGĂSITE (6)

„Dl. Adrian Năstase își compara partidul cu Juventus (?!)”

-D-le președinte, P.D.S.R.-ului îi e teamă, în alegeri, de C.D.R., de U.S.D.? Sau de… electorat?

-În general, în campania electorală noi am mers pe culoarul nostru și nu ne-am uitat în stânga sau în dreapta, ce fac alții. Cred că pe noi ne interesează mai mult reacția electoratului, pe care o așteptăm cu emoții. Noi participăm pentru prima oară la alegeri, nu am mai organizat o campanie electorală. Vom putea verifica dacă ne-am orientat bine în ceea ce privește oamenii pe care i-am scos, strategiile pe care ni le-am propus, tehnicile pe care le-am utilizat. În al doilea rând, se profilează de un an și ceva un proces de schimbare în interiorul partidului, de vitalizare a structurilor lui. Datorită acestor condiții, am fost în măsură să depunem liste cu 44.000 de candidați în aproape toate localitățile țării. Votul de duminică va arăta în ce măsură am acționat corect. De aceea, dați-mi voie să vă spun că nu ne interesează decât relația noastră cu electoratul. În niciun caz nu ne e teamă de vreun partid.

-Întrebarea viza altceva. Pe cine considerați dv. mai puternic dintre contracandidați?

-Noi am demonstrat în această perioadă că partidul nostru e singurul care poate să determine voturi foarte clar. Se va vedea, mai ales la al doilea tur de scrutin, P.N.Ț.C.D.-ul sau P.D.-ul, ca partide, nu vor putea și nu au avut curajul să se prezinte singure la aceste alegeri. Ele trebuie să realizeze tot felul de alianțe, să alerge tot timpul după o formulă sau alta pentru a câștiga ceva. Această situație va determina în permanență, în interiorul Convenției sau U.S.D.-ului, tensiuni foarte mari. E foarte greu de făcut o analiză a C.D.R. și U.S.D. la nivelul țării. Sunt zone unde alianțele acestea nu au întocmit decât două treimi din liste. Sunt zone unde ele sunt la cuțite, în altele unde au făcut înțelegeri. Opoziția, într-un fel, funcționează într-un sistem de lipsă de identitate, pe o formulă ambiguă. Cea mai bună soluție ar fi, practic, ca dânșii să fuzioneze și să creeeze un partid care să se numească „Opoziția”. Pentru că, în momentul de față, oferta lor nu e clară. Ele oferă un meniu social-democrat, pe urmă, la desert, vin cu ceva liberal, ori o formulă creștin-democrată cu puțin sos de elitism intelectual. Variantele, ofertele de program sunt foarte neclare. Din acest punct de vedere, eu cred că alegerile locale din acest an vor arăta clar o preferință pentru un mesaj neambiguu. Repet, noi suntem singurul partid care participă la alegeri independent și care vine fără sateliți, pentru a mai lua voturi. Mi-ar fi foarte greu să vă spun dacă cel mai puternic adversar al nostru este C.D.R. sau U.S.D. O să vedeți, în mod paradoxal, în ierarhia alegerilor pe un loc de frunte P.D.A.R.

-Ați comparat P.D.S.R.-ul cu Juventus Torino. Dacă este așa, poate ne spuneți și cine este Vialli al P.D.S.R.-ului?

-Ce se întâmplă… Am comparat P.D.S.R.-ul cu această echipă străină și nu cu una românească, gândindu-mă că suntem o echipă puternică, una care joacă modern și știe să câștige. Nu știu dacă trebuie să spunem care-i Vialli la P.D.S.R. La noi există o plăcere de a câștiga în politica țării. Sunt unele partide care dau senzația fie de cenaclu literar, fie de Internațională, dar nu arată că au rădăcinile în pământul țării. Mai mult, există partide care sunt în afara istoriei. Am citit, de exemplu, declarația lui Radu Vasile, de la P.N.Ț.C.D., un om pentru care eu am multă prețuire, dar spunea un lucru care m-a cutremurat: dacă va câștiga Convenția la toamnă, dânșii vor da drumul la cursul leu-dolar, astfel încât să se ajungă la 4 – 4.500 lei dolarul. Părerea mea este că reprezentanții acestor partide sunt precum copiii care au intrat într-o fabrică de componente electronice și-și prind degetele jucându-se la butoane. Pentru cineva care a trecut prin momente în care și câțiva lei contau pentru stabilitatea economică, această declarație e stupefiantă. Dl. Florin Georgescu își va face o plăcere din a comenta declarația țărănistului. Am impresia că noi avem datoria de a rămâne la guvernare. Sigur, trebuie să luăm și măsuri nepopulare, dar urmărim interesele țării.

P.S. Convorbirea a avut loc înainte de alegeri. Adrian Năstase s-a convins cum e cu U.S.D-ul și cu C.D.R.-ul.

(Interviul a fost realizat la Prefectura Argeș, în cabinetul prefectului de atunci, dl. Constantin Nicolescu, și a apărut în ziarul „Argeșul”, la 6 iunie 1996, fiind realizat cu câteva zile înainte de alegerile locale din 2 iunie 1996)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

90 − 83 =